Kauzou Morava se bude zabývat sněmovní komise

Praha - Poslanecká sněmovna dnes zvolila devět členů vyšetřovací komise, která se má zabývat údajným sbíráním kompromitujících materiálů na poslance. Objasnit by měla kauzu kolem bývalého poslance ODS Jana Moravy a zabývat by se měla i úniky informací od tajných služeb. O zřízení komise rozhodla sněmovna loni v září.

Začátkem září přinesla televize Nova a Mladá fronta Dnes informace, podle nichž tehdejší poslanec Morava sháněl kompromitující informace na svého stranického kolegu Vlastimila Tlustého a poslankyni zelených Olgu Zubovou. Morava poté na svůj mandát rezignoval.

Komise vznikla na návrh opoziční ČSSD, nakonec ji však podpořili i někteří koaliční poslanci včetně premiéra Mirka Topolánka (ODS). Lidovci ale dali najevo, že se práce parlamentní komise účastnit nebudou. Svého kandidáta do ní tedy nevyslali, stejně jako Strana zelených.

Výsledky by měla komise představit do konce června 

Členů komise má být celkem 12, ale je jich zatím jen devět. Za ODS v ní budou sedět Marek Benda, Vladimír Hink, Michael Hrbata a Jan Vidím. Sociální demokraté vyslali Františka Bublana, Ivana Ohlídala, Miroslava Svobodu a Miroslava Váňu. KSČM navrhla pouze Václava Exnera. Výsledek své práce by měla sněmovně předložit do letošního 30. června.