Převrácený kamion blokoval silnici z Polska do Liberce

Liberec - Silnici E65 z Polska do Harrachova dnes od 11:45 do 13:00 zablokovala dopravní nehoda. Důležitou komunikaci, kudy se polští fanoušci lyžování chystají na mistrovství světa do Liberce, zatarasil havarovaný polský kamion. Nehoda se stala ještě na polském území a kolony nákladních automobilů se tvořily i směrem z Česka. Silničářům bránily v protahování vozovky, uvedla mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová.

„Osobní auta se přes bývalý hraniční přechod Harrachov - Jakušice dostala. Musela ale jet opatrně. Z polské strany Krkonoš směrem k Harrachovu je E65 nyní sjízdná pouze se sněhovými řetězy,“ dodala Hrubešová. Čeští silničáři mají na trase z Harrachova směrem k Liberci posílenou zimní údržbu. Místo dvou pluhů se sypačem tam pracují tři.

„V horských polohách Libereckého kraje napadl od pátku až metr prachového sněhu, v Liberci a okolí zhruba půl metru. Během dneška by mělo sněžení ustat, ale v noci na čtvrtek se znovu objeví přeháňky. Sněžení s krátkými přestávkami předpovídají meteorologové až do neděle,“ uvedl provozní náměstek krajské správy silnic Jiří Daníček.

Podle Daníčka slouží silničáři v nepřetržitých směnách na hlavních tazích, kde se používá chemická sůl. V prodloužených směnách uklízejí méně významné vozovky. „Naši lidé jsou ale již dost unavení a na technice se objevují poruchy,“ upozornil Daníček. Odpoledne se vyjasnilo na  Semilsku.

V zavátém Liberci jezdí zatím řidiči bez vážnějších nehod. V úterý policisté vyšetřovali pět havárií, dnes do 12:00 čtyři. „Provoz na silnicích není zatím příliš hustý, atraktivní závody začnou na mistrovství světa až ve čtvrtek,“ konstatovala Hrubešová.