České obce zahájily boj proti domácím mazlíčkům ve svých bytech

Praha - Řada českých obcí hledá způsob, jak zakázat nájemcům obecních bytů chování domácích zvířat. Využívají k tomu změny domovních řádů, speciální vyhlášky nebo zákaz zvířat včleňují přímo do nájemních smluv. Starostové argumentují tím, že chrání obyvatele domu před hlukem či případným útokem, majitelé domácích mazlíčků však zvažují žaloby. Ve většině předchozích případů zatím uspěli a městská nařízení zrušil Ústavní soud.

Nejnověji se k zákazu domácích zvířat rozhodla zastupitelstva v Mikulovicích a Prackovicích nad Labem. Manželé Sobotkovi se do obecního bytu v Mikulovicích nastěhovali se starým rottwailerem, aniž by radnice cokoliv podmiňovala. Poté, co si pořídili psa druhého, tentokrát yorkshirského teriéra, však město změnilo domovní řád. Podle něj se musí všichni nájemníci psů zbavit, nebo jim nebude prodloužena nájemní smlouva. Starosta Karel Kříž argumentuje tím, že rottwailer je agresivní a ohrožuje obyvatele domu.

Pokud dostanou rodiny kvůli držení zvířete výpověď, mohou se ještě během následujících 60 dnů obrátit na soudy. „Nájemce v takovém případě podá soudu žalobu o určení neplatnosti a soud pak zkoumá, zda byl naplněn výpovědní důvod skutečně takovým způsobem, aby to znamenalo, že nájemní smlouva je porušována hrubě,“ informovala advokátka Lenka Džmuráňová.

Radnice v Prackovicích nad Labem naopak s nájemní smlouvou nechává zájemce o bydlení podepsat listinu, která zvířata v bytě zakazuje. V případě manželů Zlámalových však na předpisu netrvala a psa jim podmínečně ponechala s tím, že o výjimku musejí požádat úředně. Poté, co manželé sehnali od ostatních nájemníků potvrzení, že jim zvíře v domě nevadí, ale zastupitelstvo výjimku nepotvrdilo. „Musejí zkrátka zkusit žádost podat znovu a přesvědčit ostatní zastupitele o tom, že by v tomto případě měla být výjimka udělena,“ řekl starosta Prackovic Bohuslav Dbalý.