Pošťák z Břeclavi dostal za „velkou korespondenční loupež“ pokutu 50 000 Kč

Břeclav - Bývalý zaměstnanec České pošty, který za několik let ukradl při třídění zásilek asi 40 000 dopisů a pak je odhazoval do výtahové šachty poštovního tunelu na břeclavském železničním nádraží, dostal u soudu podmíněný roční trest vězení s odkladem na dva roky. Viník musí také zaplatit pokutu 50 000 korun a po dobu pěti let nesmí pracovat v poštovních ani telekomunikačních službách.

Viníkovi hrozila až pětiletá podmínka. Mohl být ale potrestán také jen pokutou. Odsouzen byl podle soudce za porušování listovního tajemství, poškozování cizích práv a také za krádež. Pokud muž nebo státní zástupce podají proti rozsudku takzvaný odpor, bude muset soudce Rezek nařídit v kauze hlavní líčení.

Muž ukradl celkem 71 pytlů s poštou. Dopisy byly nalezeny loni v březnu při rozsáhlé rekonstrukci železničního nádraží. Případ nemá v historii poštovnictví v Čechách a na Moravě obdoby. Je největším skandálem, s nímž se kdy Česká pošta potýkala. Muž ukradl v letech 2000 až 2007 celkem 39.260 dopisů.

Asi deset procent z nich otevřel. Ze zásilek vybral přibližně 11.000 korun ve valutách, které posílali pisatelé z ciziny svým blízkým na Břeclavsko, Hodonínsko a Uherskohradišťsko. Muž také odlepoval ze zásilek atraktivní poštovní známky, které sbíral.