Odborníci požadují celoevropskou databázi pedofilů

Praha - Otec znásilněného a zavražděného devítiletého Jakuba Šimánka, nad jehož údajným vrahem má dnes královéhradecký soud vynést verdikt, požaduje radikální postup vůči pedofilním deviantům. Otec chlapce, od ledna šéf velitelství společných sil Armády ČR generálmajor Hynek Blaško volá po razantním omezení práv pedofilů a zřízení jejich veřejně přístupné databáze. Právnička Dagmar Raupachová a ředitel psychiatrické léčebny v Bohnicích Martin Hollý se v rozhovoru pro ČT shodli, že zřízení celoevropské databáze pedofilů by přineslo větší míru ochrany potenciálním obětem. Přístup veřejnosti ale shledávají diskutabilním.

Právnička Dagmar Raupachová se staví na stranu vyšší kontroly pedofilů na úkor ochrany jejich soukromí. „Diskusí už bylo hodně a je třeba rychle zasáhnout,“ uvedla Raupachová. Zřízení celoevropské databáze pedofilů má podle ní zajistit, aby se pedofilně orientovaní lidé nedostávali do školství, volnočasových aktivit dětí apod. Veřejný přístup do této databáze již Raupachová vnímá problematičtěji.

Dagmar Raupachová:

„Trestná činnost směřuje proti těm nejzranitelnějším ve společnosti, a to jsou děti.“

Ředitel psychiatrické léčebny v Bohnicích Martin Hollý zdůraznil potřebu rozlišovat pedofily a pachatele pedofilních deliktů, protože většinu deliktů spáchaných na dětech nemají podle něj na svědomí diagnostikovaní pedofilové. Také Hollý souhlasí se zřízením celoevropské databáze sexuálních agresorů, která se smíšenými zkušenostmi funguje v USA. „Hledání toho, komu všemu a nakolik má být databáze přístupná, by mělo být otázkou hluboké diskuse,“ dodal pro ČT Hollý. Paušální zveřejnění osobních dat vnímá Hollý jako problematické. Do případné centrální databáze pedofilů by podle něj měli mít přístup především odborníci a kompetentní osoby.

Kastrace nesmí být účelové a zjednodušené rozhodnutí

Výbor proti mučení Rady Evropy vyzval před nedávnem ČR, aby opustila ponižující a nesvobodnou praxi kastrace pedofilních pacientů. Martin Hollý říká, že tento krok musí být vždy otázkou svobodného a informovaného rozhodnutí. U pacientů v ochranném léčení ale není podle jeho názoru možné svobodu rozhodnutí zajistit.