Lyžaři vzali o víkendu hory útokem, hodně se jich zranilo

Praha - Tisíce lyžařů a dalších návštěvníků využily o tomto víkendu vynikající sněhové podmínky na horách. Pro více než 100 z nich to ale byl na delší dobu poslední pobyt na horách, protože se při lyžování zranili a místo sněhových radovánek je teď čekají spíše návštěvy u lékařů. Pro jednoho turistu na Šumavě to navíc byla úplně poslední návštěva hor - zemřel na srdeční selhání.

Téměř čtyři desítky lyžařů se zranily v západočeské části Šumavy a krušnohorských areálech. Vážně se tam zranila například osmnáctiletá dívka, která narazila na šumavském Špičáku do stromu. Údajně má zlomenou stehenní kost a poraněný hrudník a žebra. V lyžařském areálu Černý Důl na Trutnovsku se zase dnes odpoledne vážně zranil pětatřicetiletý lyžař z Prahy, který vyjel mimo sjezdovku a narazil hlavou do pařezu. Protože neměl přilbu, má těžké zranění hlavy a byl převezen do nemocnice.

Téměř 30 zraněných museli ošetřit záchranáři v Jeseníkách, ke dvacítce poraněných vyjížděli v Beskydech. V Jeseníkách navíc nadále platí čtvrtý lavinový stupeň z pětibodové stupnice, takže návštěvníci by si měli dávat pozor i před tímto nebezpečím. Laviny by ale neměly ohrožovat turisty, kteří se drží značených tras - všechny lavinové katastry totiž leží mimo ně.

Prakticky ve všech horských střediscích měli lyžaři vynikající podmínky, sněhu bylo několik desítek centimetrů a mnohde i metr a více. Na velkém počtu návštěvníků se mimo jiné podepsaly i nynější školní prázdniny v Čechách i některých cizích zemích. Plno hlásila například Pec pod Sněžkou. Na své si přišli i běžkaři.