Praha hostí setkání předsedů bezpečnostních výborů EU

Praha - V Praze se na dvoudenní setkání sjeli předsedové bezpečnostních výborů evropské sedmadvacítky, Chorvatska a Turecka. Akci pořádanou v rámci českého předsednictví EU hostí Poslanecká sněmovna. Jednání by se mělo točit především okolo témat migrační bezpečnosti Evropy či funkčnosti Integrovaného záchranného systému.

V otázce migrace, která patří mezi velká témata EU, projednávali šéfové bezpečnostních výborů například fenomén migrace v důsledku klimatických změn. Třeba ze subsaharské Afriky se v souvislosti s vysycháním zdrojů vody zvýšila migrace do Evropy zhruba o jednu třetinu.

Francouzský senátor Jean Claude Peyronnet uvedl pro ČT: „Migrace se nedá zakázat, jen represe nemá smysl, to platí i o podmínkách současné hospodářské krize. Je potřeba, aby při hledání řešení Evropa více spolupracovala.“

„Dalších 10 let se o tomto tématu bude mluvit. Bude se hledat způsob, jak si uřídit migraci, aby nejen neškodila, ale naopak prospěla,“ uvedl pro ČT předseda českého bezpečnostního výboru František Bublan.

Za klíčový faktor považují účastníci setkání rozvojovou pomoc v samotných zemích především třetího světa, odkud proudí nejvíce migrantů. Jako jeden z receptů zaznělo omezení odlivu mozků z rozvojových zemí, kdy západní země poskytují vzdělání studentům z těchto regionů, kteří se pak ale již nevracejí a nepodílejí se na ekonomickém rozvoji své domoviny.