Karlovy Vary řeší zablokováný majetek, opozice se bouří

Karlovy Vary - Karlovy Vary chtějí co nejrychleji napravit chybu v poskytování informací, kvůli které mají zablokovaný veškerý majetek. O blokaci rozhodl soud kvůli rok a půl starému sporu o podání informací od stavebního úřadu. Ty už sice byly před časem předány, chybělo ale očíslování příloh a nebylo tak možné správnost dokladů zkontrolovat. Přílohy s očíslováním budou nyní znovu poskytnuty žadateli. Opozici už ale došla trpělivost a vůči problémovému stavebnímu úřadu chce zakročit. Úřad už byl dříve kritizovaný například kvůli stavbě ruské vesničky na Březové.

Rodina Kolečkových žila kvůli rekonstrukci nájemního domu v neúnosných podmínkách. Žádala proto o pomoc magistrát, později i krajský úřad. Její právní zástupce Tomáš Pecina chtěl v červenci 2007 vědět, kdo je v konkrétním případě stavebníkem, jestli stavební úřad stavbu kontroloval a jaká porušení předpisů zjistil. Informací se ale dosud nedočkal, a to i přesto, že to městu uložil i nadřízený Krajský úřad Karlovarského kraje.

„Na krajský úřad už informace před časem odešly, ovšem s neočíslovanými přílohami. Proto byla žádost formálně považována za nevyřízenou a údaje nebyly dále postoupeny,“ dodal mluvčí města Jakub Kaválek. Kauza ale bude mít pravděpodobně dohru před soudem. Právník poškozené rodiny bude pro své klienty požadovat odškodné.  

Město nemá soudně obstavený majetek poprvé

Mluvčí předpokládá, že se vše vyřeší za několik dní. Na stejnou dobu odhaduje i odblokování majetku města. Chod města ovlivňuje případ jen do jisté míry. Peníze odcházejí z účtů tak, jak město potřebuje a své závazky plní. Co ovšem Karlovým Varům nyní komplikuje situaci, je nemožnost hospodařit s majetkem za 11 miliard korun. „Do vyřešení případu nemůžeme v podstatě ani prodávat, ani nakupovat,“ konstatoval náměstek primátora Tomáš Hybner.

Opoziční zastupitelé se ale jen s odblokováním majetku nechtějí smířit. „V Karlových Varech je těch kauz, které vyšuměly do ztracena ohledně kritizované práce stavebního úřadu tolik, že je to neúnosné a chtělo by to změnu,“ řekl ČT opoziční zastupitel Vlastimil Lepík (KOA). Podle mluvčího magistrátu Jana Kopála považuje vedení magistrátu pochybení za závažné a bude ho personálně řešit: „V současné době se šetří, kdo co porušil.“

Karlovy Vary nemají soudně obstavený majetek poprvé. V roce 2007 exekutor zablokoval mnohamiliardový majetek kvůli neuhrazeným 8700 korunám, které mělo město zaplatit, ale kvůli chybě advokátní kanceláře to neudělalo. Blokace majetku trvala několik dní.

Karlovy Vary
Zdroj: ČT24/Linda Fryčová