Liberecký kraj dá na lyžařské MS dalších 15 milionů korun

Liberec – Dotaci 15 milionů korun pro Mistrovství světa v klasickém lyžování schválilo zastupitelstvo Libereckého kraje. Peníze jsou určeny na doprovodný program a vedení regionu je uvolní z rozpočtové rezervy, kterou měl kraj připravenou na nepředvídatelné výdaje. Liberecký kraj už v minulosti na mistrovství světa přispěl 149 miliony korun, které směřovaly hlavně do infrastruktury.

Podle náměstka pro školství Radka Cikla (ČSSD) budou další finanční prostředky z krajského rozpočtu využity na prezentaci kraje v rámci doprovodných programů. Nepůjdou přitom jen na samotné programy, ale také na úhradu energie a ochrany návštěvníků a další dopravně bezpečnostní opatření.

Kraji přitom chybí peníze na vlastní kulturní akce. Zatímco v loňském roce šlo na podporu kulturních akcí a programů v kraji kolem dvou milionů korun, letos má v rozpočtu k dispozici asi 350.000. „Řada tradičních a známých akcí, jako je Dvořákův Sychrov nebo festival Lípa Musica, je vážně ohrožena,“ uvedl Pavel Žur z hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Další podporu pro šampionát přesto podpořila většina zastupitelů napříč politickým spektrem. Kritizovali ji zejména starostové. „Krajské prostředky by měly směřovat především na podporu krajských kulturních akcí a nikoli do podobných komerčních programů,“ řekl starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta. Obává se přitom, že nejde o poslední peníze, které kraj ještě na mistrovství světa vynaloží.

Daňové poplatníky už lyžařský šampionát v Liberci přišel na více než dvě miliardy korun. Nakládání s veřejnými prostředky při přípravě sportovišť a ubytovacích kapacit ze strany Liberce a Technické univerzity v Liberci kritizoval nedávno Nejvyšší kontrolní úřad, který podal v této souvislosti trestní oznámení.