Šéf pražské policie Červíček rozdával ocenění

Praha - Ředitel pražské policie Martin Červíček dnes ocenil kapitána Martina Kloubka, člena výjezdové skupiny kriminální policie. Kloubek, který u policie slouží přes třicet let a přivedl k ní svoje tři syny i zetě, se může pyšnit titulem Pražský policista roku. Ocenění si zasloužil díky širokým znalostem v oboru historie, kriminalistiky a kriminologie. Za statečnost pak byl oceněn nadstrážmistr Pavel Žák, který riskoval svůj život, aby vytáhl z řeky topícího se zloděje. Červíček ocenil celkem 17 mužů zákona.

Žák, jemuž bylo v době zásahu dvaadvacet let, slouží na Malé Straně. Loni v květnu s kolegou vyrušili muže, který vykrádal auto. Pachatel před policisty utekl a na Kosárkově nábřeží poblíž Úřadu vlády skočil do Vltavy. „Zhruba po deseti, 15 metrech se začal topit a zmizel pod hladinou. Neváhal jsem, skočil jsem za ním do té řeky a vytáhl ho na břeh,“ popsal Žák. Strach prý neměl. „Udělal jsem to, protože to je moje povinnost a práce. Bylo tam tolik adrenalinu, že jsem nad tím ani moc nepřemýšlel,“ uvedl. V řece se oba muži zranili - pachatel si poranil záda, policista si rozsekl nohu o kameny. Přesto se mu podařilo dostat tonoucího na břeh. „Zda byl potom potrestán, jsem si nijak nezjišťoval. Podle mě ale určitě,“ dodal Žák.

Druhé místo v kategorii Čin roku získal sedmačtyřicetiletý praporčík Pavel Šenkýř z Radotína. Ten loni v říjnu zachránil život ženě, která se pokusila oběsit. Ocenění si odnesla také dvojice mladých policistů za úspěšnou resuscitaci řidiče, který za jízdy dostal infarkt a havaroval s nákladním vozem.

Medaili v kategorii Tým roku si odnesli policisté z poříčního oddělení - nejstaršího celoměstského útvaru, který vznikl v roce 1941. Členové týmu se zúčastňují potápěčských pátracích a záchranářských akcí, společně s památkáři navíc úspěšně pátrají po zbytcích Juditina mostu.