Ve vyšších polohách je na silnicích ujetý sníh

Praha - Po úterní oblevě sníh ze silnic v Pardubickém kraji na mnoha místech zmizel. Zůstává hlavně ve vyšších polohách a na vedlejších komunikacích. Na Vysočině si dnes řidiči musejí po ránu dávat pozor na namrzlou vrstvu ujetého sněhu. Ta je podle dispečinku krajských cestářů všude krytá posypem. Na ujetý nebo rozbředlý sníh, který místy leží na vedlejších silnicích, by si dnes měli dávat pozor motoristé v Olomouckém kraji. Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují silničáři řidičům i na řadě míst Zlínského kraje. Opatrní by měli být hlavně na Vsetínsku, kde na silnicích nižších tříd leží zledovatělá vrstva sněhu místy navíc s vyjetými kolejemi.

Ze státních silnic se řidiči setkají se sněhem jen na komunikaci I/11 v úseku Suchý Vrch - Červená Voda na Orlickoústecku, kde je povinná zimní výbava. Na ostatních cestách je ujetý, zledovatělý či rozbředlý sníh v okolí Litomyšle, Poličky a Svitav, na Orlickoústecku, u Skutče a Vysokého Mýta. Silničáři rovněž upozorňují na lokální namrzání vozovek.

Na silnicích Vysočiny je ráno namrzlá vrstva sněhu

V úterý tam sníh na silnicích roztál a v noci zmrzl, posypové vozy jsou od 2:00 v terénu. Silnice první třídy jsou vymrzlé, někde suché, jinde vlhké, řekl dispečer Roman Šabart. Přes den bude podle meteorologů obleva, proto je nutné počítat se sněhovou břečkou a vodou na silnicích. V celém kraji ráno mrzlo, teplota vzduchu se pohybovala od bodu mrazu po minus 2,4 stupně Celsia ve Žďárských vrších. Sněhové přeháňky nad ránem hlásila jen stanice v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku.

Na silnicích v Olomouckém kraji místy leží ujetý a rozbředlý sníh

Ujetá sněhová vrstva krytá posypem leží na Šumpersku a Jesenicku na silnicích druhých a třetích tříd, které správci silnic udržují inertně. Na rozbředající sníh řidiči narazí ve vyšších polohách Prostějovska.

Na cestách na Rychnovsku hrozí lokální námrazy

V horských oblastech Královéhradeckého kraje na menších komunikacích zůstává vrstva ujetého sněhu. V oblasti Orlických hor jsou na cestách vyjeté koleje. Hlavní silniční tahy v kraji jsou mokré po chemickém ošetření a sjízdné bez omezení, vyplývá z informací silničářů. Na některých komunikacích v nižších polohách zůstávají zbytky rozbředlého sněhu, například na Jičínsku je místy vrstva sněhu zledovatělá. V hradeckém kraji je dnes převážně zataženo, teploty se pohybují kolem bodu mrazu.

Na silnicích ve Zlínském kraji leží místy zledovatělý sníh, hasiči odstraňovali spadlé stromy

Od ranních hodin tam profesionální i dobrovolní hasiči opět vyjížděli na odstraňování překážek spadlých stromů, větví nebo kmenů. Záchranáři pomáhali i s vyprošťováním havarovaných vozidel a s uvolňováním průjezdu komunikací. Řidiči by měli být opatrní zejména na Vsetínsku, kde na silnicích nižších tříd leží zledovatělá vrstva sněhu místy navíc s vyjetými kolejemi. Silničáři proto varují před jízdou bez zimního vybavení. Hlavní tahy na Vsetínsku jsou mokré po chemickém ošetření, sjízdné jen se zvýšenou opatrností.