Polští řidiči obchodují s body za dopravní přestupky

Varšava - V Polsku našli řidiči způsob, jak nepřijít o oprávnění k řízení vozidla, když nasbírají trestné body za rychlou jízdu. V případech, kdy je zachytí fotoradar a snímek není výrazný, s body začali obchodovat. Na internetových portálech, které se věnují automobilové tematice, lze najít inzeráty, ve kterých lidé prodávají a nakupují trestné body.

K „obchodu“ se řidiči odhodlávají, pokud na fotkách není dobře vidět, kdo seděl za volantem. Cena za jeden bod se pohybuje od 100 do 300 zlotých (600 až 1 800 Kč).

V Polsku šofér přichází o řidičský průkaz po dosažení 24 bodů za dopravní přestupky během jednoho roku. V Česku je stupnice dvanáctibodová.

Prokázat, že řidič prodal trestné body, je prakticky nemožné. „Je to jako s úplatkem. Pokud jedné i druhé straně záleží na udržení tajemství, těžko najít viníka,“ zdůraznila Joanna Koncká z krajské policie v Lodži.

Pokud je fotografie pořízená radarem nevýrazná, policie zve majitele vozu, aby označil řidiče. „Může lhát, ale musí mít na paměti, že za lživou výpověď hrozí až tři roky vězení,“ uvedla Koncká.

Podle policie řidiči, kteří prodávají body, často narazí na podvodníky. „Majitel vozu musí označit řidiče auta. Pokud si nepamatuje, kdo v době přestupku šoféroval, může zkrátka tvrdit, že to neví. Dostane za to pokutu od 20 do 500 zlotých (120 až 3 000 Kč), ale žádný trestný bod,“ vysvětlil Marek Konkolewski z dopravní policie.

„Ale kolikrát je možné vysvětlovat policii, že jsem zapomněl, kdo řídil. S mojí prací bych musel chodit na policii každý měsíc. Proto je lepší prodat body a mít svatý klid,“ vysvětlil řidič z Varšavy, který jezdí denně po celém Polsku.