Ve Vítkově už potřetí unikaly chemikálie

Vítkov (Opavsko) - Z areálu úpravny vody ve Vítkově na Opavsku dnes opět unikly chemikálie na bázi chloru. Hasiči preventivně evakuovali 300 lidí z městské části Podhradí. Někteří si stěžovali na štípání v krku a pálení očí. Do svých domovů se mohli vrátit až po 19:00. Na místě zásahu zůstane přes noc jedna jednotka hasičů. Ve čtvrtek ráno nastoupí do úpravny vody specializovaná firma, která vyčistí chemikáliemi zasažená místa. Ve Vítkově jde už o třetí únik toxických látek v posledních třech dnech. Při prvním se dva muži přiotrávili. Policie už v úterý zahájila řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení.

„Z odkalovací nádrže, kam jsme v úterý přečerpali část chemikálií, se uvolnil mrak výparů. Jeho složení přesně neznáme, pro jistotu jsme však přistoupili k evakuaci,“ uvedl mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela. V areálu úpravny vody zasahovaly tři jednotky hasičů. Látku zneutralizovali louhem a vápnem. Od chemikálií museli vyčistit i desetikubíkovou nádrž a látky přečerpat do odkalovacích lagun. „Hasiči musí zasahovat v přetlakových protichemických oblecích a dýchacích přístrojích, bez toho tam není možné vstoupit,“ dodal Kůdela.

Poprvé unikl chlor v areálu čistírny, která patří Severomoravským vodovodům a kanalizacím (SmVaK), v pondělí kolem 21:30. Výparů se nadýchali dva zaměstnanci, kteří skončili v nemocnici se zvracením a problémy s dýcháním. Dnes ráno byli oba propuštěni domů. Příčinou úniku byla podle mluvčí SmVaK Evy Špirochové asi chyba zaměstnanců při přečerpávání chemikálií. Selhání lidského činitele je zjevné i podle ředitele ostravského oblastního vodovodu Jiřího Komínka: „Je to provozní havárie, která je velmi neobvyklá.“

V úterý dopoledne chlor unikl podruhé. Došlo i k výbuchu v provozu. Chemikálie se dostala mimo areál a vytvořil se mrak. Hasiči preventivně evakuovali 250 lidí z nedaleké střední školy a obyvatele několika okolních domů. Ve večerních hodinách se všichni vrátili domů.

Z areálu úpravny vody ve Vítkově na Opavsku unikly chemikálie na bázi chloru.
Zdroj: ČT24