Silničáři letos pokácejí 9000 stromů

Praha - Správa silnic se brání nařčení, že plánuje bezdůvodně kácet kolem komunikací zdravé stromy. Podle dat, která poskytla inspekci životního prostředí (ČIŽP), má letos kolem silnic padnout na 9000 stromů. Šéf Ředitelství silnic a dálnic Alfred Brunclík dnes řekl, že silničáři jsou ochránci stromů. "Vysazují řádově více stromů, než kácí," uvedl na diskusním setkání týdeníku Euro o budoucnosti dopravy. K plánům na poražení 9000 stromů kolem silnic řekl, že jde většinou o nemocné porosty a o každém stromě se bude rozhodovat zvlášť. Policie má pro větší kácení jasný argument, a to lidské životy.

„Silniční síť má 55 000 kilometrů, takže v průměru se pokácí jeden strom na šest kilometrů,“ řekl Brunclík.

Nesouhlasí s ním mluvčí inspekce Oldřich Janeba. Inspektoři budou podle něj hlídat, aby nepadly významné aleje, jako se tomu stalo v minulých letech. Stromům nyní podle něj nahrává současné počasí, kvůli sněhové kalamitě nebude čas je do jara pokácet. Ve vegetační době jsou stromy chráněné.

Nejvíc se má podle informací ČIŽP kácet ve Středočeském kraji, kde má padnout 1931 vzrostlých stromů, chybí přitom data z několika správ. Přes tisíc stromů má být skáceno v Plzeňském kraji, konkrétně 1241, v Jihomoravském kraji 1499. „Máme informace z dvou třetin regionů, takže podle odhadu by celkové číslo mohlo vyšplhat k 12 000,“ vypočítal Janeba.

Policie v Jihočeském kraji přišla s novým plánem, jak řešit situaci ohledně stromů kolem silnic. V Česku v loňském roce totiž zemřelo po nárazu do stromu 177 lidí. Dopravní policisté navrhují, že za každý strom, který porazí, vysadí sami stromy na jiném místě.

Stromy kolem silnic mají podle ekologů krajinotvornou funkci a zachytávají prach. Silničáři argumentují automobilovými nehodami, které často končí smrtí. Podle ochranářů mají ale řidiči povinnost přizpůsobit jízdu stavu vozovky, k tomu nahradit vzrostlý strom několika mladými podle nich nestačí. Kromě toho, že stromy rostou pomalu, totiž kvůli špatné péči řada nově vysazených zahyne během několika málo let, tvrdí.