Dvě třetiny Čechů hodnotí naše předsednictví pozitivně

Praha - Většina lidí si podle průzkumů myslí, že si Česká republika při svém předsednictví EU vede dobře; ukázal to jak nový průzkum společnosti Factum Invenio, tak průzkum agentury STEM, podle kterého hodnotí předsednictví příznivě 62 procent lidí. V prvně jmenovaném průzkumu dopadlo Česko ještě lépe, kladně ho hodnotí 67 procent občanů, opak si myslí asi pětina lidí.

Vystupování Česka vnímají lépe mladí lidé do 29 let, lidé s vyššími příjmy a Pražané, uvedl průzkum Factum Invenio vypracovaný na přelomu ledna a února. Průzkum dále zmínil, že podle lidí si EU z posledních velkých krizí - plynové, v pásmu Gazy a hospodářské - vedla nejlíp v řešení potíží s dodávkami plynu z Ruska. Myslelo si to 40 procent lidí.

Agentura STEM dospěla ke zjištění, že české politiky a jejich jednání při řešení potíží s plynem vnímají lidé pozitivně. Dobře si prý vedli podle 77 procent lidí. Většina lidí také soudí, že vláda zvládá organizační zajištění předsednických akcí. Horší bilanci má u lidí například hodnocení konfliktu v Gaze, české zapojení do něj hodnotí pozitivně jen 37 procent lidí. Vystoupení premiéra Mirka Topolánka před Evropským parlamentem pak podle průzkumu STEM hodnotila dobře necelá polovina lidí.

Společnost Factum Invenio také zjišťovala možnou účast lidí ve volbách do Evropského parlamentu. Pokud by se konaly nyní, podle průzkumu by se jich zúčastnilo 54 procent obyvatel. Eurovolby čekají občany celé sedmadvacítky v půli letošního roku. Europoslanci by podle lidí měli hlavně hájit české zájmy, tento názor zastává 65 procent respondentů, dodal průzkum.