Českokrumlovské nádraží se nestane kulturní památkou

Český Krumlov - Po půlročním sporu ministerstvo kultury rozhodlo o českokrumlovském vlakovém nádraží, neuzná ho jako kulturní památku. Teď už tedy nic nebrání modernizaci stanice, kterou společně naplánovala tamní radnice a železničáři.

Oba subjekty měly už loni dokonce vybraného stavitele, když zasáhli památkáři a chtěli nádraží zařadit na seznam kulturních památek. „Soubor nemovitostí železniční stanice Český Krumlov jako celek nevykazuje dostatečné památkové hodnoty,“ říká mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.

Podle památkářů ale nádraží dýchá atmosférou železnice CK mocnářství. Dopravci neopak poukazovali na to, že objekt ztratil svou původní podobu. „V šedesátých letech proběhla ve výpravní budově větší rekonstrukce,“ vysvětluje ČD Radek Joklík.

Radnice, která postup památkářů považovala za ránu pod pás, teď ale hovoří o velkém vítězství. Památkáře reakce překvapily. Technické modernizaci stanice nechtěli bránit, preferovali citlivé stavební úpravy. Přestože se nádraží nestalo památkou, budou sami na opravu dohlížet. I tak radnice považuje za reálné dokončit rekonstrukci během dvou let.