Obamova vláda se ještě nerozhodla, jak dál se základnou

Washington - Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy se ještě nerozhodla, zda bude pokračovat v budování protiraketového štítu, jehož části mají stát v Česku a Polsku. Po středečním jednání s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou to ve Washingtonu prohlásil její polský protějšek Radoslaw Sikorski.

„Mám z toho skutečně dojem, že o tom ještě nepřemýšleli. Opravdu se ještě nerozhodli,“ řekl Sikorski po setkání se šéfkou americké diplomacie. „Mají další velké priority za několik bilionů dolarů,“ dodal.

Polsko v tom podle něj nevidí žádný problém. „Považujeme za přirozené, že nová administrativa přezkoumává všechny druhy programů včetně tohoto,“ poznamenal Sikorski.

Už minulý týden na schůzce ministrů obrany NATO v Krakově prohlásil šéf Pentagonu Robert Gates, že USA budou potřebovat víc času na rozhodnutí, jak budou ohledně plánu na vybudování protiraketového štítu ve střední Evropě dál postupovat. Nová americká administrativa chce podle něj delší čas na to, aby se seznámila s projektem v kontextu vztahů s Polskem, Českem a spojenci a také v kontextu vztahů s Ruskem, které výstavbu radarové stanice v Brdech a sila s deseti raketami v Polsku rezolutně odmítá.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg před nedávnem naznačil, že USA uvažují asi o tříletém odkladu spuštění evropské části systému. Je podle něj ale nepravděpodobné, že by od projektu zcela ustoupily. Český europoslanec Libor Rouček (ČSSD) však ve středu prohlásil, že Washington by rozšíření štítu do střední Evropy mohl odložit až o deset let.