Strojvedoucí z nehody u Paskova odmítl vypovídat

Frýdek-Místek - Strojvedoucí, který je podezřelý, že zavinil v polovině února nehodu dvou vlaků u Paskova na Frýdecko-Místecku, odmítl vypovídat. Policisté ho předvolali k výslechu v den, kdy opustil nemocnici. Zatím není obviněný, ale podle policistů je to jen otázka času. Při nehodě se zranilo 46 lidí, z toho dva těžce. Všichni jsou už v domácím léčení.

„Třiapadesátiletý strojvedoucí přišel k výslechu 23. února v doprovodu advokáta. Po poučení využil svého práva a odmítl vypovídat,“ vysvětlil mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec. Dodal, že policie nyní vyčká na výsledky šetření Drážní inspekce. Pokud se prokáže, že strojvedoucí skutečně pochybil, bude obviněn. Podle předběžných informací projel na červenou. Potvrdit to ale musí výsledky vyšetřování inspekce. Strojvedoucímu hrozí obvinění z obecného ohrožení a 5 let vězení.

Kriminalisté již znají výsledky rozboru krve na přítomnost alkoholu v krvi podezřelého muže těsně po nehodě. „Podle zjištění před jízdou ani během ní alkohol nepil, v době srážky vlaku nebyl jakkoli ovlivněn alkoholem,“ řekl mluvčí.

Kriminalisté už vyslechli část cestujících a také vlakovou četu ze soupravy jedoucí z Paskova. Právě ta projela pravděpodobně na červenou a nehodu způsobila. Průvodčí i vlakvedoucí se v době těsně před nehodou nacházeli ve služebním prostoru těsně za kabinou strojvedoucího. Podle nich muž z kabiny vyběhl a křičel, aby utekli. Krátce nato přišel náraz. Jejich slova potvrdil i záznam z černé skříňky soupravy.

„Strojvedoucí stihl před nehodou zatáhnout rychlobrzdu a snížil tak rychlost ze 70 kilometrů v hodině na 41 kilometrů v hodině. Tím jednoznačně zmírnil následky srážky,“ tvrdí Žurovec. Dodal, že policii se dosud přihlásilo celkem 47 cestujících, kteří při srážce vlaků utrpěli zranění nebo škodu na majetku.

Podle Federace strojvůdců k nehodě vůbec nemuselo dojít, kdyby byl na nádraží v Paskově výpravčí, kterého dráhy pro nadbytečnost propustily. Federace argumentuje také tím, že strojvedoucí z motoráku kvůli zatáčce neviděl na návěstidlo, na kterém svítila červená. České dráhy také tyto připomínky odmítají.

Před vjezdem do Paskova navíc výstražné oranžové světlo upozornilo strojvůdce na to, že nemá volnou cestu ze stanice. To ale zřejmě také přehlédl. Motorák, který ten den řídil, měl téměř deset minut zpoždění. V Paskově však nepočkal na vlak z Ostravy, se kterým se měl na jednokolejce křižovat.