Příprava koridoru z Drážďan na Prahu prý bude složitá

Berlín - Příprava výstavby plánovaného vysokorychlostního železničního koridoru mezi Drážďanami a Prahou bude složitá. Během příštího desetiletí by se jej ale mělo podařit naplánovat. V Berlíně to dnes po setkání se svým českým resortním kolegou Petrem Bendlem (ODS) řekl německý ministr dopravy Wolfgang Tiefensee. Česko a Německo podle obou ministrů podporují rozšiřování transevropských sítí a budování nových vysokorychlostních tratí.

Výstavba dalšího prodloužení vysokorychlostní tratě z Drážďan do Prahy jako součást transevropské sítě bude „výrazně komplikovanější“ než modernizace úseku mezi Berlínem a Drážďanami, řekl Tiefensee českým novinářům.

Bude to totiž vyžadovat přesné vytyčení trasy a vyřešení otázek stavebního práva, naznačil německý ministr možné komplikace při realizaci koridoru mezi Berlínem a Brnem. „To bude ještě chvíli trvat, a když se do toho teď energicky nepustíme, nebude to hotovo dostatečně rychle,“ upozornil Tiefensee.

Plány budou dokončeny až v průběhu příštího desetiletí

Dodal, že příslušné plány by měly být dokončeny „v průběhu příštího desetiletí“, což je podle něj velmi ambiciózní cíl. Teprve na jejich základě může dát Evropská unie k dispozici příslušné finanční prostředky.

Bendl už minulý týden podepsal příslušné memorandum se saským ministerským předsedou Stanislawem Tillichem. S výstavbou rychlostního koridoru z Prahy se údajně počítá od roku 2016.

Záměr výstavby obou železničních koridorů má zastřešit prohlášení o společném postupu, které mají koncem března podepsat zástupci České republiky a Německa. Už nemá jít o pouhou politickou proklamaci, ale také o konkrétní termíny a úkoly pro Správu železniční dopravní cesty (SŽDC).