Policisté zatkli tři novodobé otrokáře z Ukrajiny

Ústí nad Labem - Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili trojici Ukrajinců z trestného činu obchodování s lidmi. Podle mluvčího ÚOOZ měli muži minimálně od dubna loňského roku lákat do České republiky zahraniční dělníky zejména z Rumunska a Bulharska a nabízet jim plat sedmnáct tisíc korun měsíčně. Odměna za vykonanou práci ale byla ve skutečnosti jen několik stokorun, dělníci přišli i o cestovní doklady. Obvinění ve věku od 24 do 36 let jsou ve vazbě, hrozí jim až 12letý trest odnětí svobody. Většina z podvedených cizinců je podle kriminalistů už zpět ve své zemi.

Kriminalisté popisují podmínky zahraničních dělníků jako učebnicový příklad otrokářství. Trojice Ukrajinců nalákala desítky osob na pravidelný plat včetně stravy a ubytování. Využila přitom jejich nízkého vzdělání a negramotnosti, kvůli kterým trpěli v domovské zemi finanční tísní. Dělníky pak nutili pracovat na poli každý den čtrnáct až šestnáct hodin. Některým se podařilo dostat ze zemědělství na Mělnicku do potravinářství na Litoměřicku. Podmínky ale zůstaly stejné.

Pokus o útěk byl trestaný zbitím

„Situace některých zahraničních dělníků byla opravdu katastrofální. Po příjezdu do České republiky byli ubytování ve vesničce na Mělnicku. Byly jim odebrány cestovní doklady, museli pracovat mnoho hodin denně,“ uvedl Hanták, podle kterého Ukrajinci dělníky i zamykali a pouštěli je jen na práci. Stravu dostávali pouze jedenkrát denně. Často navíc obsahovala jen vařené brambory v nejlepším s fazolovou přílohou. „Další jídlo si měli již obstarat za své,“ dodal Hanták. Pokud se někdo pokusil o útěk, byl zbit.

Kriminalisté pracovali na případu od loňského května. Při prohlídkách zajistili počítače, mobilní telefony a finanční hotovost, plynovou pistoli a písemnosti, včetně seznamů osob pracujících pro obviněné. Policie údajně zabavila i peníze na několika bankovních účtech, kam putovaly platby za fakturované práce. Čeští policisté na případu spolupracovali s rumunskými kolegy. Ti už loni v září zadrželi tři osoby, které s lidmi obviněnými v Česku údajně spolupracovali.

Nelidské zacházení používají i některé pracovní agentury

Podle ministerstva práce se podobně jako dopadení Ukrajinci chovají i některé pracovní agentury, které do Česka přiváží levnou pracovní sílu. Úřadu i inspektorátu práce se loni podařilo zkontrolovat 500 z celkových 2000 agentur. Pokuta se tehdy vyšplhala na 6 milionů korun. Všechny agentury měly navíc do konce ledna předložit hlášení o činnosti, zatím tak ale učinila jen polovina. Ministerstvu už proto došla trpělivost a sankce v letošním roce ještě přitvrdí. „Všechny agentury vyzveme k nápravě, pokud se to nepodaří, začneme odnímat povolení,“ upozornila vrchní ředitelka Sekce politiky zaměstnanosti trhu práce MPSV Marie Bílková. Zatím čeká ztráta licence minimálně 200 z nich.