Kvůli korupci na ministerstvu obrany už je stíháno přes 50 lidí

Praha - Korupce na ministerstvu obrany narůstá do obřích rozměrů, v současnosti už policie stíhá 51 lidí, kteří měli zmanipulovat zadávací řízení na veřejné zakázky za 300 milionů. Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka je třetina ze stíhaných bývalými úředníky ministerstva, zbytek jsou lidé ze soukromého sektoru. Zakázky se většinou týkaly drobných stavebních prací, rekonstrukcí objektů, údržby nemovitostí, tepelného hospodářství a úklidových prací.

Z celkového počtu 51 obviněných je 18 stíháno i za zločinné spolčení, policie je totiž podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka přesvědčena, že jim prokáže vzájemné vazby. Obviněným hrozí až deset let vězení nebo propadnutí majetku, všichni jsou stíháni na svobodě. „Mohlo by ještě dojít k rozšíření trestního stíhání, a to jak k rozšíření počtu obviněných, tak i k rozšíření skutků, za které jsou stíháni,“ dodal Skřepek.   

Podle ministerstva jde o zakázky z let 2005 a 2006, kdy resort vedl Karel Kühnl (US-DEU). Mluvčí také zdůraznil, že případ odhalila sama vojenská policie, která jej poté předala policii státní. Nikdo z obviněných úředníků už prý na ministerstvu nepracuje. 

K odhalení zločinného spolčení přispěly policií objevené nahrávky, které si dva z obviněných pořizovali ze schůzek se svými komplici. Zaznamenali tak mimo jiné to, jak se domlouvali na způsobu páchání trestné činnosti i na výši odměn z ceny veřejných zakázek.   

Ministerstvo věří, že podobný případ už se nemůže opakovat. Výrazně se prý změnil způsob zadávání stavebních zakázek - menší zakázky se vyřizují přes elektronický systém, takže firma se vůbec nedostane do kontaktu s úředníkem. Větší zakázky nově zadává pouze jedno centrální místo, nikoliv větší počet úřadů.