Bezlepková dieta vyjde pacienty s celiakií draho

Praha - Děti trpící celiakií si polepšily. Dostávají už skoro dva měsíce od VZP vyšší příspěvek, místo stovky je to 250 korun měsíčně. Společnost pro bezlepkovou dietu i rodiče ale spokojeni prozatím nejsou. Dodávají, že by se podpora měla pohybovat v jiném řádu, protože jídlo pro takového pacienta vyjde měsíčně až o tři tisíce dráž než běžná strava.

Nemocný s celiakií nemůže jíst lepek, tedy všechny potraviny s obsahem pšenice, ječmene, žita a dalších obilovin. Jediná možná léčba je přísná dieta. Nákup bezlepkových potravin rodinu ale dost zatěžuje. Jen bezlepkové tousty stojí okolo sta korun. Další bezlepkové potraviny jsou nejméně dvakrát dražší než potraviny běžné.

Společnost pro bezlepkovou dietu by uvítala pomoc ministerstva zdravotnictví nebo pojišťoven. Ty sice mají programy pro pacienty s celiakií, například VZP přispívá dětem 250 korun měsíčně, to ale rozhodně nestačí. Pro bezlepkářské děti se částka za potraviny zvyšuje o 3000 korun měsíčně než pro děti relativně zdravé, jak vysvětluje Věra Netušilová ze Společnosti pro bezlepkovou dietu.

Projevy nemoci jsou různé, většina lidí rychle hubne a trpí bolestmi břicha, jiní mají teploty. Část případů navíc skončí omylem na psychiatrii, buď kvůli podezření na anorexii, nebo s psychickými problémy. Jedním z projevů jsou totiž i deprese. Celiakií trpí pravděpodobně každý stý Čech, lékaři ji ale zatím odhalili jen u deseti procent z nich. Ministerstvo zdravotnictví se to teď snaží změnit a testuje všechny děti v Jihomoravském kraji. „Uvažuje se o tom, že by se prováděl celorepublikový screening celiakie, nyní čekáme na výsledky pilotního projektu,“ dodává náměstkyně ministryně zdravotnictví Markéta Hellerová.

Celoplošnou podporu obyvatel s bezlepkovou dietou zatím ministerstvo zdravotnictví neplánuje. Lidé, kteří skutečně na dietu vůbec nemají, se ale mohou obrátit na ministerstvo práce a sociálních věcí a zažádat o dávku pomoci v hmotné nouzi. To znamená až 2 680 korun měsíčně.