Vietnamci znovu mohou cestovat do Česka za prací

Praha - Česká ambasáda v Hanoji začala 17. února znovu přijímat žádosti Vietnamců o víza. Informoval o tom server Lidovky.cz. Vietnamci tak opět získali šanci cestovat do Česka za prací. Vietnamci přitom o práci v Česku nehledě na hospodářskou krizi stojí, a žadatelé o podnikatelská víza mají proto již nyní domluvené schůzky s imigračními úředníky na dlouho dopředu.

„Zájem je opravdu velký. Ambasáda dokáže vyřídit celkem dvacet pohovorů denně. Žadatelé o podnikatelská víza vyčerpali kapacitu ambasády na příští dva měsíce. Pro studenty a zájemce o pracovní víza ještě volná místa jsou,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Na počátku února přitom vláda schválila návrh řešení situace pracovníků ze zahraničí, kteří se ocitli bez prostředků. Česká republika koupí letenku domů 2000 cizincům, kteří přišli v důsledku hospodářské krize o práci. Cizinci, kteří využijí pomoc státu, dostanou navíc příspěvek ve výši 500 eur, tedy asi 14 tisíc korun. Domů se však vracejí především mongolští dělníci, Vietnamci o tuto nabídku zájem nemají.

Stát za to zaplatí 60,7 milionu korun. Ministr vnitra Ivan Langer již dříve řekl, že pokud by ČR opatření nepřijala, mohly by výdaje spojené s pobytem cizinců na území ČR dosáhnout až 100 milionů korun.