Za hluk z magistrály hrozí Praze pokuty

Praha - Opakované stotisícové pokuty hrozí údajně Praze, pokud do 14. března neztiší pražskou magistrálu v ulici 5. května, informovaly Hospodářské noviny (HN). Termín stanovil v loňském roce soud, když shledal žalobu lidí žijících v blízkosti magistrály kvůli nesnesitelnému hluku za oprávněnou a nařídil magistrátu zjednat nápravu, píše list. Praha se proti rozsudku odvolala k Nejvyššímu soudu, ale podle HN musí ze zákona verdikt splnit.

Už teď je ale podle deníku jasné, že tudy bude dál projíždět 100 000 aut denně pár metrů od oken obyvatel. Pražští radní totiž neudělali nic. Za nesplnění rozsudku teď Praze hrozí nejen pokuty, ale dokonce i obstavení majetku. Obyvatelé ulice 5. května určitě podají další žalobu, aby byl rozsudek vykonán. Primátor Pavel Bém se vyjadřovat nechce a pražští úředníci na dotazy listu neodpověděli.

Před rokem soud rozhodl, že hluk v ulici 5. května překračuje předpisy, tedy 60 decibelů ve dne a 50 decibelů v noci. Zdejší lidé podle soudu mají právo na ticho, a je na magistrátu, aby jim ho nějak zařídil.

Ani soud však loni neporadil, jak silnici zklidnit. Bém už před rokem podle listu prohlásil, že rozsudek je vlastně past, neboť po zavření magistrály by se doprava v Praze zhroutila a na stavební úpravy nejsou peníze. Magistrát chce alespoň na zkoušku od příštího víkendu zavřít jeden jízdní pruh v Legerově ulici, aby ubylo hluku a zplodin.