Za brutální vraždu režiséra 12,5 roku vězení

Ostrava - Za brutální vraždu ostravského režiséra Aleše Hermana si dvacetiletý Vladimír Janoušek odpyká trest 12,5 roku ve vězení. Rozhodl o tom dnes ostravský krajský soud. Podle výnosu soudního senátu odsouzený Hermana loni v srpnu v Ostravě-Zábřehu ubil a ušlapal zvlášť surovým způsobem. Herman byl dlouholetý režisér ostravského studia České televize. Režíroval řadu pořadů, zejména pro děti a mládež, například hudební magazín Medúza.

Janoušek se k činu přiznal. Po útoku se dokonce sám udal v nedaleké restauraci obsluze a požádal o přivolání policie. „Zabil jsem nějakého chlapa,“ řekl tehdy. Později ale začal tvrdit, že jej Herman napadl jako první. Podle dnešního rozsudku musí dvěma dětem zavražděného zaplatit zákonné odškodnění, každému 240.000 korun.

Policie případ začala vyšetřovat jako ublížení na zdraví. Ještě před zahájením soudního jednání ale byl zločin překvalifikován na vraždu. „Útok byl velmi razantní a brutální. Navíc nebylo možné přehlédnout množství zranění, která napadený utrpěl,“ vysvětlila soudkyně, proč se přiklonila k vraždě.

Setkání režiséra s vrahem byla náhoda 

Podle obžaloby se Herman se svým vrahem seznámil náhodou, pravděpodobně v tramvaji. Oba spolu pak ještě popíjeli alkohol. Zavražděný měl v době smrti v krvi asi čtyři promile alkoholu. Útočník o polovinu méně. Co se stalo po odchodu z restaurace, dnes ví jen odsouzený Janoušek. Tvrdí, že mu režisér řekl, ať s ním někam jde, že mu něco ukáže. „Myslel jsem, že půjdeme k němu domů. Šli jsme ale někam k lesu. Měl jsem strach, ptal jsem se ho, jestli není gay. To ho asi naštvalo a dvakrát do mě strčil. Bál jsem se a začal ho bít,“ řekl obžalovaný.

Podle obžaloby mladík Hermana srazil na zem, klekl si na něj a opakovaně jej udeřil pěstí zejména do hlavy, obličeje a horní části trupu. Navíc jej i kopal a několikrát našlápl nohou do obličeje. Tím mu způsobil zranění, kterým na místě podlehl. „Bezprostřední příčinou smrti bylo udušení vdechnutím krve,“ uvedla státní zástupkyně v obžalobě. Po útoku muže prohledal a z peněženky mu vzal platební kartu. Proto byl odsouzen i za krádež a neoprávněné držení platební karty.