Začala výstava o dopravě v Praze

Praha – Historii, současnost a budoucnost dopravy v Praze představuje výstava Vize pro dopravu v Praze, která se dnes otevřela veřejnosti na Staroměstské radnici. Návštěvníci se dozvědí o vzniku elektrických drah nebo o dopise Ladislava Rotta, který vyzval v roce 1898 město ke stavbě podzemní dráhy. Zájemci si mohou přečíst také o dopravě, která už dnes v hlavním městě nefunguje, například o lanovce na Letnou nebo o trolejbusech. Zároveň jsou ale k vidění informace o připravovaných dopravních stavbách, jako je železniční trať na letiště nebo rozšíření sítě metra. Výstavu připravila Fakulta dopravní Českého vysokého učení technického.

Při vernisáži Vize pro dopravu v Praze srovnal děkan FD ČVUT Petr Moos pražskou dopravu se systémy fungujícími v dalších evropských městech. Zatímco městská hromadná doprava je podle Moose na evropské špičce, vážné problémy působí silniční síť.

„Praha se řadí ke špičkám v Evropě, jako je Berlín, částečně Brusel, i když já vidím Prahu lepší než Brusel. Myslím, že je skoro lepší než Řím,“ zhodnotil Petr Moos pražskou MHD. Podle něj je navíc ve srovnání s jinými městy pražská MHD poměrně levná. „Jsou zde některé negativní jevy, třeba lidé, kteří využívají noční tramvaje jako noclehárnu a jiné drobnosti. Ale to se dá řešit,“ dodal.

Moos se domnívá, že prioritou celoměstské dopravy je nyní dostavba pražského silničního okruhu. „Je třeba, aby byl dostaven dříve než vnitřní městský okruh, aby se nestalo, že by funkci vnějšího okruhu na sebe vzal vnitřní okruh,“ konstatoval Moos. Investorem městského okruhu, jehož součástí je i právě budovaný komplex tunelů Blanka na Letné, je hlavní město. Vnější pražský okruh financuje ministerstvo dopravy. Pokud by byl dříve hotov městský okruh, hrozí podle Moose, že tranzitní doprava bude jezdit přes centrum města.

Přestože dokončení části pražského okruhu mezi Ruzyní, Suchdolem a Březiněvsí dlouhodobě blokují místní obyvatelé, Moos doufá, že tento úsek a jeho pokračování do Modřan až k dálnici D1 bude hotové kolem roku 2013.