Soud potvrdil recidivistovi za pokus o vraždu trest 23,5 roku

Olomouc - Vrchní soud v Olomouci potvrdil 45letému Alexandru Minksovi výjimečný trest za pokus o vraždu. Podle pravomocného rozsudku se loni v červnu v Opavě pokusil připravit o život o sedm let staršího muže. Krajský soud mu jako zvlášť nebezpečnému recidivistovi v prosinci uložil 23,5 roku ve věznici se zvýšenou ostrahou. Minks se domáhal mírnějšího trestu, odvolací soud se však s verdiktem první instance ztotožnil.

Podle odsouzeného Krajský soud v Ostravě nepřihlédl dostatečně k jeho úplnému doznání, k projevené hluboké lítosti nad spáchaným činem a omluvě poškozenému. „Odvolání jsme zamítli jako nedůvodné. Krajský soud správně určil otázku viny a uložil i adekvátní a přiměřený trest. Obžalovaného je na místě posuzovat jako zvlášť nebezpečného recidivistu,“ vysvětlil mluvčí olomouckého vrchního soudu.

Podle znalce je Minksova resocializace výrazně omezena a nebezpečnost jeho jednání zvyšuje i fakt, že skutek spáchal nedlouho po propuštění z předchozího výkonu trestu. Recidivista má za sebou bohatou trestní minulost, byl již devětkrát soudně trestán. Dokonce byl také jednou odsouzen za vraždu, třináctiletý trest odpykával do července 2006.

Minks se loni v červnu během návštěvy pracovníka opavské charity, který se mu snažil pomoci, na téměř slepého muže vrhnul. Devětkrát ho bodl nožem. Pak zraněného svázal do kozelce tak, aby se sám při únavě svalů začal škrtit. Přitom jej ještě donutil prozradit číselné heslo k bankovní kartě. Nakonec své oběti dal přes hlavu silonovou tašku a z bytu odešel. Zraněného muže zachránili sousedi. Minks z bytu po činu zamířil přímo do nedaleké restaurace, kde propil ukradených 300 korun. Potom se několikrát pokusil z bankomatu vybrat peníze s pomocí ukradené karty. Vybral celkem 1 500 korun, které utratil. Následující den ho policie chytla.