KDU-ČSL chce určit strop pro financování volebních kampaní

Praha - V Praze dnes proběhlo zasedání celostátního výboru KDU-ČSL. Lidovci projednávali především návrh občanského zákoníku, který je podle nich v současné podobě přijatelnou normou. Druhé téma dnešního zasedání se týkalo blížících se voleb do Evropského parlamentu, a to především pravidel pro financování volební kampaně. Na zasedání se předseda Jiří Čunek vrátil také ke středečnímu koaličnímu jednání, na kterém lídři ODS a SZ přistoupili na návrhy KDU-ČSL ke změně systému sněmovních voleb.

KDU-ČSL měla k občanskému zákoníku už dříve několik výhrad. Vadily jí například církevní sňatky, které podle novely neměly být rovnocenné se sňatky na úřadu. Ustanovení ale nakonec z návrhu zákoníku vypadlo. Současná novela už řeší především postavení manželství a církevních sňatků tak, jak si lidovci představují. „My velmi oceňujeme, že instituce manželství a rodiny je v tomto občanském zákoníku dobře pojmenována. V tomto smyslu jsme spokojeni,“ uvedl Čunek.

Mezi sporné momenty, které bude chtít KDU-ČSL ještě vysvětlit, patří například otázka, jak bude přesně právně upraveno postavení zvířete, které je nyní bráno jako věc. Návrh z dílny ministra Jiřího Pospíšila ale zavádí pro zvířata zvláštní kategorii mezi „věcmi“ a „osobami“. Výhrady mají i k otázce registrovaného partnerství.  

Naposledy se náklady na volby omezovaly v roce 1998

Jiří Čunek:

„Chceme, aby to nebylo tak, že kdo má víc peněz, vyhrává volby. To je základní předpoklad návrhu.“

V rámci voleb do Evropského parlamentu chce strana vypracovat pravidla pro financování volební kampaně, které by zakotvily určitou výši volebních nákladů. Stanovenou hranici by pak strany při kampaních nesměly překračovat. Důvodem je podle strany snaha zabránit přelívání peněz v době krize ze státních firem a jiných nejasných zdrojů.

Na omezení nákladů na kampaň hranicí třiceti milionů korun se před volbami do sněmovny v roce 1998 dohodly kromě tehdy parlamentní SPR-RSČ všechny ostatní strany zastoupené ve sněmovně. Součástí dohody bylo i to, že nebudou používat velkoplošnou reklamu a že televizní a rozhlasové spoty nahradí diskusemi u kulatých stolů. Hlavní příčinou omezení nákladů tehdy zřejmě byl fakt, že se některé strany v předchozích volbách v roce 1996 značně zadlužily.