Vláda projedná převedení výpravčích z ČD na SŽDC až v květnu

Praha – Ministr dopravy Petr Bendl předloží vládě materiál, podle kterého budou nadále výpravčí a další lidé zabezpečující provoz na železnici spadat pod státní organizaci Správa železniční dopravní cesty. Oproti původním plánům ale kabinet dostane řečený návrh s dvouměsíčním odkladem v květnu. Ministr se tak dnes dohodl s železničními odboráři, kteří se báli, že převod dalších lidí ekonomicky ohrozí České dráhy, pod které výpravčí zatím patří.

Takzvaná „živá dopravní cesta“, mezi kterou patří výpravčí a další lidé, kteří zabezpečují provoz tratí a železničních stanic, dnes pracuje pro České dráhy, ale částečně spravuje majetek Správy železniční dopravní cesty. Převod těchto lidí pod SŽDC by měl být dalším krokem v liberalizaci železniční dopravy v Česku. Vládě ještě zbývá převést na SŽDC nádražní budovy, které na rozdíl od kolejí stále patří Českým drahám.

Liberalizace české železnice začala v lednu 2003, kdy vláda rozdělila tehdejší státní organizaci České dráhy na dnešní ČD, a. s. a státní SŽDC. Dalším krokem bylo oddělení nákladní dopravy do samostatné dceřiné společnosti ČD Cargo v prosinci 2007.

Loni v polovině roku převzala od Českých drah péči o koleje SŽDC. Smyslem všech změn je podle navrhovatelů vytvoření rovných podmínek na dráze pro všechny dopravce. Do budoucna se uvažuje také o vytvoření zvláštní dceřinné společnosti Českých drah specializované na osobní dopravu a o částečné či úplné privatizaci částí ČD.