Kritika na hlavu obcí za to, jakým způsobem splácí pokuty

Praha - Občanské sdružení Oživení kritizuje česká města a obce za způsob platby pokut, které jim udělil antimonopolní úřad. Oživení totiž zjistilo, že až v devadesáti procentech případů nehradí pokutu konkrétní viníci, ale stává se součástí veřejných rozpočtů města, takže ji hradí daňoví poplatníci. Radnice ovšem argumentují tím, že všechny kroky odhlasují při zasedání rad a zastupitelstev, takže se konkrétní hříšníci špatně hledají a mnohdy je ani najít nelze.

„Města nejsou ochotna a schopna v mnoha případech vymáhat osobní odpovědnost,“ zdůraznil Martin Kameník z občanského sdružení Oživení. „Škodu nakonec platí občané těch daných měst. V mnoha případech je totiž odpovědná osoba, tedy viník za tu škodu, zároveň osobou, která má tu škodu vymáhat, tedy členem vedení města, městské rady nebo dokonce starostou,“ dodal jeho kolega Tomáš Kramár.

V letech 2005 až 2007 přitom muselo 77 měst a obcí zaplatit kvůli špatně vypsaným zakázkám přes šest a půl milionu korun. Jen jednou ale sáhli do peněženky konkrétní viníci, dva zaměstnanci úřadu Slezská Ostrava, a za špatné rozhodnutí zaplatili šedesát tisíc. 

Členové sdružení chystají podat několik trestních oznámení, a to v těch případech, kdy vymáhání pokuty ještě nebylo promlčeno. Chystají také navrhnout změny v zákoně a požadují důslednější postup od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Pokutu můžeme dát pouze právnické osobě, nemůžeme rozlišovat, jestli se činu dopustil nějaký člen zastupitelstva, nějaký úředník nebo starosta. To správnímu úřadu nepřísluší,“ řekl ředitel antimonopolního úřadu Martin Pecina.