Iniciátorům frakce uvnitř Strany zelených hrozí vyloučení

Brno - Ústřední revizní komise Strany zelených (SZ) dnes rozhodne, jaké postihy navrhne iniciátorům vnitrostranické frakce Demokratická výzva za porušení stanov. Už minulý týden komise konstatovala, že vedení frakce pochybilo svým vystupováním na veřejnosti, používáním znaku strany a založením vlastní webové stránky. Spekuluje se dokonce o tom, že iniciátoři frakce by mohli být ze strany vyloučeni. Ke skupině se hlásí vedle exministryně školství Dany Kuchtové a mluvčího Martina Čáslavky také třeba poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová. Členové frakce byli na dnešní zasedání pozváni.

Komise se začala činností frakce, která vznikla koncem ledna, zabývat na základě podnětu jihomoravské krajské organizace. Širší vedení SZ o víkendu rozhodlo, že se komise má záležitostí dál zabývat a posoudit i míru osobní odpovědnosti jednotlivých členů SZ za vystupování Demokratické výzvy. Na základě dnešního verdiktu komise rozhodne v neděli o osudu rebelů Republiková rada SZ.

Některé chyby frakce připustila, stále nicméně tvrdí, že vyjadřování názorů na veřejnosti je jednou ze základních svobod. Jako návrh ke smíření frakce slíbila, že opatří přístup ke svým stránkám heslem, aby byly k dispozici pouze pro členy SZ, nebude do červnových voleb do Evropského parlamentu vydávat tiskové zprávy a nebude používat ve svém logu znak SZ. „Naše činnost se vzhledem k výše uvedenému soustředí v následujících měsících dovnitř SZ s cílem zahájit diskusi nad současným stavem SZ a nalézt východisko ze slepé uličky, ve které se SZ dle našeho názoru nachází,“ uvedla frakce v prohlášení.