Skanska opraví kolej Libeň-Běchovice za 2,2 miliardy korun

Praha - Společnost Skanska DS v konsorciu se Stavbami silnic a železnic (SSŽ) zmodernizuje za 2,2 miliardy korun jednu z kolejí na trati Praha Libeň - Praha Běchovice. Rekonstrukce přinese zvýšení rychlosti vlaků na 160 km/h. Sdělil to mluvčí Skansky Jan Hrabovský.

Investorem stavby je Správa železniční dopravní cesty, která dostane peníze z fondu dopravy. Na stavbě se začne pracovat v neděli 8. března, konec rekonstrukce je naplánován na 11. července.

Hlavním cílem je rozšíření nynější dvoukolejné trati na trojkolejnou. Práce se uskuteční na jedné z kolejí mezi Běchovicemi a Libní a na nově zřizované koleji v úseku Kyje - Libeň. Modernizace počítá i se zapojením nových kolejí do železniční stanice Libeň, kde vznikne nové rozvětvení.

Na modernizované koleji bude výluka provozu. Cestující by ji však podle Hrabovského neměli výrazněji pocítit, neboť pro vlaky bude vždy volná minimálně jedna kolej.

Modernizace téměř devítikilometrové tratě mezi Libní a Běchovicemi začala na podzim roku 2006. V roce 2007 sdružení zhotovitelů zrekonstruovalo celou železniční stanici Praha Běchovice, v roce 2008 zahájilo práce na nové koleji Běchovice-Kyje. Její dokončení je naplánováno na letošní rok.