Vesecká: S výroky Bašného ke kauze Čunek se ztotožňuji

Praha - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká se snaží uklidnit spor kolem personálních změn u žalobců na severu Čech. Ústecký krajský žalobce Jiří Křivanec před třemi týdny sesadil státního zástupce Adama Bašného. Jako důvod uvedl špatné řízení liberecké pobočky. Hlavním důvodem ale mohla být Bašného kritika postupu státních zástupců v kauze Jiřího Čunka. Vesecká v Otázkách Václava Moravce uvedla, že kauza Čunek státní zastupitelství poškodila a s Bašného kritikou se ztotožňuje. Jeho odvolání z funkce pouze z tohoto důvodu není správné. Od vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly ale podle svých slov obdržela materiály, které na straně Bašného dokládají určitá manažerská pochybení.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil označil důvody pro odvolání za neopodstatněné, za Bašného se postavil a z funkce naopak odvolal Křivance. Na odvolání státního zástupce má sice ministr ze zákona právo, jeho zásah ale podle Vesecké nesplňoval podmínky, které jsou u vedoucího státního zástupce spojeny s hrubým porušením povinností. Krajský státní zástupce má totiž ze zákona nárok odvolat vedoucího oddělení bez uvedení důvodu. „Jsme s panem ministrem domluveni, že se spolu sejdeme a ještě vyhodnotíme otázky přiměřenosti opatření,“ uvedla Vesecká s ohledem na informace, které obdržela od Rampuly.

Pospíšil by se Rampulově rezignaci nebránil 

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Renata Vesecká:

„Pokud by odvolání bylo spojeno pouze s kritikou v kauze Čunek, tak by takový postup rozhodně nebyl správný.“

Na Pospíšila se po Křivancově odvolání snesla kritika od pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampuly, podle kterého byl jeho krok v rozporu se zákonem. Ministr dal podle něj najevo, že může sám svým rozhodnutím ovlivňovat personální složení státního zastupitelství: „Nepamatuji si, že by takové rozhodnutí někdy jakýkoliv ministr spravedlnosti učinil.“ Pospíšil tehdy označil Rampulovo veřejné vystupování za neprofesionální a uvedl, že by se nebránil jeho rezignaci. Podle Vesecké ale Rampulovo odvolání nehrozí: „Vrchní státní zástupce vyslovil svůj právní názor na věc, já s ním nesouhlasím, ale to je pro mě vše.“

Státní zástupci nemají pronášet kritiku na veřejnosti

Část problémů může podle Vesecké pramenit i ze zákona o státním zastupitelství, který je podle ní naprosto nevyhovující normou. Jedno z ustanovení dokonce do určité míry brání státním zástupcům pronášet nepřiměřenou kritiku na veřejnosti na účet svých kolegů. Do zákona se přitom dostalo až v roce 2002 v působnosti minulého vedení.

Vesecká je podle svých slov připravena se všemi vedoucími státními zástupci o vhodnosti úpravy diskutovat: „Jsem připravena obrátit se na případné instituce a nechat posoudit protiústavnost ustanovení, eventuálně ministrovi navrhnout jeho vypuštění. Domnívám se, že je v rozporu se svobodou slova.“ Etiku, morálku a profesionalitu státního zástupce navíc podle ní není potřeba ošetřovat zákonem.

Pospíšil by mohl změnu prosadit do připravované novely zákona o státním zastupitelství, která podle něj v zásadě posiluje nezávislost státních zástupců. Novelu má nyní k posouzení stínová ministryně spravedlnosti a bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která s Pospíšilem nesouhlasí: „Nic takového tam není, to říká až dnes, aby to bylo oslnivé na kameru.“ 

Státní zástupce Adam Bašný
Zdroj: ČT24