Voliči ODS jsou proti zákazu zveřejňování odposlechů

Praha - Novelu zakazující zveřejňování informací z policejních odposlechů, kterou v únoru podepsal prezident Václav Klaus, odmítá 63 procent voličů ODS. Téměř 45 procent příznivců ČSSD tvrdí, že je novela špatná a omezuje svobodu slova. Nejrazantněji zákon odmítají středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaní lidé, méně vadí respondentům se základním vzděláním a seniorům. Vyplývá to z aktuálního průzkumu pro Mladou frontu Dnes.

Novela trestního řádu pod hrozbou finanční sankce a až pětiletého vězení zakazuje zveřejnění informací z policejních odposlechů, pokud nebyly použity před soudem jako důkaz. Prezident podepsal zákonnou úpravu i přes námitky Senátu a médií.

Celých 16 procent voličů ODS si myslí, že zveřejnění tajných dokumentů má být trestné, ale nesouhlasí s výší trestu odnětí svobody. Navrhují nižší sazbu nebo jen pokutu. Za příliš přísný považuje zákon také 15 procent příznivců sociální demokracie.

Se zákonem nesouhlasí spíš lidé s vyšším vzděláním. Naopak téměř dvěma třetinám lidí se základním vzděláním novela nevadí, podobně se vyjádřili také důchodci do 65 let.

Zákaz zveřejňování odposlechů reaguje na několik politických kauz minulých let. Média například zveřejnila telefonní odposlechy pořízené při vyšetřování údajného pokusu o korupci bývalého unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Prověřování úniku hovoru šéfa ODS Mirka Topolánka s jeho spolupracovníkem Markem Dalíkem v této kauze inspekce odložila. Část policejních odposlechů, v nichž figuroval i ministr vnitra Ivan Langer, unikla do médií také ze spisu Krakatice, který v letech 1999 až 2002 mapoval aktivity údajného mafiánského bosse Františka Mrázka. Velkou popularitu získaly zveřejněné odposlechy fotbalových funkcionářů.

Původním hlavním cílem novely byla ochrana obětí před nežádoucí medializací. Novela zakazuje zveřejňovat jména a jiné osobní údaje dětských a mladistvých obětí trestných činů, u ostatních obětí se zákaz vztahuje například na oběti kuplířství nebo násilných trestných činů.