Francouzská ulice v Praze má být klidnější, při rekonstrukci přijde o kostky

Praha – Z pražské Francouzské ulice letos zmizí kostky. Technická správa komunikací chce jednu z nejrušnějších ulic hlavního města zrekonstruovat a kompletně při tom vyměnit povrch vozovky. Opraven by měl být i chodník na jižní straně ulice. Opravy začnou ve druhém čtvrtletí, přípravy ovšem začnou již tento víkend, kdy mají kvůli rekonstrukci padnout čtyři stromy.

Rekonstrukce se dotkne úseku mezi křižovatkami s ulicemi Blanická a Slovenská. Na povrchu vozovky má potom být místo dlažebních kostek živice. „To povede k výraznému snížení hluku z automobilové dopravy v této lokalitě,“ poznamenal mluvčí TSK Tomáš Mrázek. Naopak na jižním chodníku pracovníci TSK živici odstraní a nahradí ji mozaikovou dlažbou s historickými vzory, které jsou podle Mrázka typické pro Vinohrady.

TSK zatím neví, kdy přesně zahájí práce, které budou trvat asi čtyři měsíce. Už tento víkend ale kvůli špatnému zdravotnímu stavu pokácí v ulici čtyři stromy. „Samozřejmě na kácení máme pravomocné rozhodnutí městské části Praha 2. Po ukončení stavebních prací zde opět vysázíme čtyři jerlíny japonské, čímž zachováme původní ráz stromořadí,“ slíbil Mrázek.