Filipiová navrhne vládě fúzi zdravotních pojišťoven

Praha - Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) navrhne vládě v protikrizovém balíčku fúzi zdravotních pojišťoven, ve kterých má stát většinu. Sloučit by se měly Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra a Vojenská zdravotní pojišťovna. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň potvrdil, že ministryně předloží návrhy úsporného balíčku vládě co nejdříve. Filipiová zdůvodňuje fúzi tím, že se zlepší výkon pojišťoven a posílí konkurence. Informoval o tom deník Aktuálně.cz.

Návrh obsahuje kromě finančních injekcí pro zdravotníky také zásah do systému zdravotních pojišťoven. „Doporučuje se přistoupit k jejich splynutí,“ stojí v materiálu, který ministryně poskytla vládě už tento týden. Ministři ale o návrhu zatím nejednali, možná přijde na řadu 16. března. Ministerstvo obrany, které řídí jednu z obou pojišťoven, návrh nyní studuje.

„Splynutím současné druhé a čtvrté největší pojišťovny v Česku vznikne subjekt, který se bude svým významem blížit postavení Všeobecné zdravotní pojišťovny. Dojde tak k oslabení její dominance. Společná zdravotní pojišťovna bude lépe schopna přispět k soustředění specializované (především lůžkové) péče k menšímu množství poskytovatelů a efektivněji nakupovat zdravotní péči,“ odůvodnila návrh Filipiová.

Opozice navrhuje podobné řešení

O sloučení obou pojišťoven a jejich spojení se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou uvažuje i stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath v případě, že by se sociální demokracie dostala k moci. Rathův plán počítá i se zavedením poplatků za jídlo v nemocnicích a s vyřazením levných léků z pojištění. V plánu má dále zavedení poplatku za stravu v nemocnicích a zvažuje také minimální poplatek za recept.