Přeběhlíci oslabují důvěru lidí v politiky

Praha - České politické strany se musí změnit. Tedy pokud si budou chtít udržet své voliče. Ti se totiž mění. Příštích voleb do poslanecké sněmovny se zúčastní i mladí lidé, kteří znají bývalý režim jen z vyprávění. Voliči také nynější nepřehledné politické scéně moc nevěří. Podle politologa Jana Kubáčka za to může i přeběhlictví - fenomén, který v nejen v posledních dnech postihl českou politiku.

„Poslední dvacetiletí je ve znamení přeběhlictví. Už po revoluci vzniklo mnoho frakcí a platforem, které se vzájemně měnily a svým způsobem nenáviděly,“ poukázal Kubáček na fakt, že rebelové tu byli vždycky. K přeběhlictví může politiky vést změna přesvědčení, neshody s vedením, ale i vidina kariérního růstu. To se stalo před čtyřmi lety v Německu, kdy Oscar Lafontaine, bývalý šéf SPD, založil levicovou Die Linkspartei. Právě tato strana si nyní, v době finanční krize, zakládá na silné kritice kapitalismu. „Mají velmi dobře rozdané karty. Ale neprofitují z toho tak, jak by mohli,“ vysvětlil politolog Petr Robejšek.

Největší problémy působí politici, kteří odešli z vládnoucích stran. „Až do chvíle hlasování v podstatě nevíme, jak se přeběhlíci rozhodnou. Jejich programem je to, že jsou proti,“ řekl Kubáček. V takové situaci se vládnout dá, jenže ne dlouhodobě. Nepřehlednost politické scény pak nahrává skupinám, které volají po jiném - třeba silovém pojetí politiky. „Takové strany jsou ochotné kritizovat vše a to je mnohem zásadnější problém,“ dodal Kubáček.

Podle politologů nehrozí, že by z frakcí stávajících stran vznikla nová uskupení. V minulosti se to podařilo komunistické straně, jež se ve dvacátých letech odštěpila od sociální demokracie. „ Dnes si velké strany nová témata, kterými by zaujali voliče, přebírají pro sebe,„ řekl Robejšek. I podle Kubáčka bude docházet jen k proměnám nynějších politických uskupení: „Pod velkým tlakem bude zejména KSČM. Musí vyřešit, do jaké míry bude tradičně komunistickou stranou.“