Člen Berdychova gangu se oběsil ve vězeňské cele

Jablonec nad Nisou - Jedna z hlavních postav takzvaného Berdychova gangu Jan Zelený spáchal podle serveru Aktuálně.cz s odvoláním na mluvčí věznice Moniku Královou sebevraždu ve věznici v Jablonci nad Nisou. Dozorci v noci na dnešek našli Zeleného oběšeného v cele. Zelený byl za loupeže, únosy, vydírání podnikatelů a přepadání kamionů odsouzený na 13 let.

„Podle prvního ohledání lékařem neměla na smrti Jana Zeleného podíl žádná jiná osoba. Celou věc jsme předali orgánům činným v trestním řízení a probíhá vyšetřování,“ dodala Králová s tím, že více informací bude k dispozici až po ukončení vyšetřování.  

Zelený patřil k hlavním postavám gangu od roku 1997. Údajně se účastnil 11 únosů, loupežných přepadení, fiktivních domovních prohlídek a zejména falešných silničních kontrol, při nichž využíval toho, že byl v minulosti dopravním policistou.

Berdychův gang má na svědomí především loupežná přepadení podnikatelů a kamionů. Ve většině případů se členové gangu vydávali za policisty, když používali policejní uniformy a pozměněné policejní průkazy. Některé z obětí podle obžaloby vážně zranili. Kauza je označována za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky a je závažná kvůli propojení podsvětí s elitními detektivy. Organizovaná skupina desítek lidí si svou trestnou činností přišla údajně na více než 100 milionů korun.