Nové přivaděče k D5 v Plzni možná nevzniknou, SFDI nemá peníze

Plzeň – Dva přivaděče k plzeňské dálnici D5 letos možná nevzniknou. Regionální pobočka Ředitelství silnic a dálnic, která má stavbu na starost, totiž zatím nedostala peníze od Státního fondu dopravní infrastruktury. Do stavby silnic Tyršův sad – Sukova na Borech u věznice a K Dráze – Jasmínová v městské části Slovany mělo letos jít 550 milionů korun, ŘSD ale na stavbu každé z nich dostalo pouze 50 milionů. U první stavby už byla tato suma překročena a investor dal pokyn stavitelům zvolnit tempo a nevylučuje přerušení akce. Práce na nových objektech už nepokračují a dodavatelé se soustředí na dodělání částí, které by bylo těžké zakonzervovat.

„Stále věřím, že SFDI bude mít peníze,“ řekl ředitel plzeňského Ředitelství silnic a dálnic Zdeněk Kuťák. Jednají o nich Ministerstvo dopravy, fond i regionální poslanci a senátoři. Pokud se finance nenajdou, stavby se prodlouží nejméně o rok.

Silnice Tyršův sad – Sukova, která má odlehčit velmi frekventované
Klatovské třídě, má celkově stát na 900 milionů korun. „Stihnout by se měla do května 2011,“ řekl Kuťák. Menší silnice K Dráze – Jasmínová za 333 milionů korun má stále termín dokončení říjen 2010. Tam už jsou hotové zemní práce, protihluková opatření a opěrné zdi, vše za 100 milionů korun. Letos ovšem ŘSD za jejich stavbu uhradilo firmám jen deset milionů korun.

Další dvě velké letošní silniční stavby v Plzeňském kraji, obchvat Třemošné na Plzeňsku a trasa Kočov – Nová Hospoda na Tachovsku, se staví podle plánu. Platí je převážně evropský operační program Doprava.