Praha 4 se bojí větších kolon po zúžení Legerovy

Praha – Kolon, které se potáhnou po zúžení Legerovy ulice přes Nuselský most na jih Prahy, se bojí městská část Praha 4. Kontroverzní zúžení magistrály v jednom z nejhlučnějších míst ze čtyř pruhů na tři začne v neděli a Praha 4 chce pečlivě sledovat, zda se nezhorší situace na jejím území jižně od Nuselského mostu. Budou-li tam delší kolony než dosud, bude městská část požadovat rozšíření Legerovy do původního stavu. Novinářům to dnes řekl starosta městské části Pavel Horálek.

Legerova bude zúžena od konce Nuselského mostu, kde se zatím rozšiřuje ze tří na čtyři pruhy, ke křižovatce s Tyršovou ulicí na žádost Prahy 2. Kvůli autům, která v ulici denně čekají na zelenou v křižovatce magistrály s Rumunskou ulicí, je Legerova nejšpinavější ulice celé Prahy. Městská část, na jejíž návrh přistoupil magistrát ke zúžení vozovky, věří, že opatření zlepší vzduch v ulici. Omezení je zatím vyhlášeno na půl roku, potom se mají posoudit jeho dopady.

Čtvrtá městská část považuje plán Prahy 2 za kontroverzní. „Máme velké obavy, že zúžení prodlouží kolony na Nuselském mostě, a zhorší tak již dnes špatnou dopravní situaci v naší městské části. Zároveň řidiči, kteří nebudou chtít stát v dlouhých kolonách, budou hledat objízdnou trasu, a tím celou oblast ještě zatíží,“ tvrdí Horálek.

Nuselská radnice proto v těchto dnech monitoruje na svém území intenzitu dopravy a délku kolon, aby mohla situaci po zúžení Legerovy ulice porovnávat. „Pokud kolony vzrostou, budeme po měsíci požadovat zrušení zúžení,“ zdůraznil Horálek. Dodal, že Praha 4 návrh zpočátku odmítala. Přistoupila na něj údajně jen pod podmínkou, že půjde o zkušební a časově omezený provoz, který pak bude vyhodnocen.

Zúžení má pomoci 1206 obyvatelům 94 domů v Legerově a také žákům základní školy a gymnázia, které jsou v ulici umístěny. Názory dopravních odborníků na plánované opatření se ale rozcházejí, někteří tvrdí, že způsobí zácpy v dalších městských částech.

Plánované zúžení pražské magistrály v Legerově ulici
Zdroj: ČT24