V autobusech jezdí méně lidí, podle dopravců za to může krize

České Budějovice – V jižních Čechách jezdí hromadnou dopravou méně lidí než v předchozích letech. Podle dopravců je to zřejmě důsledek hospodářské krize, protože jim ubývají cestující především na linkách k továrnám, které omezují výrobu nebo dokonce ruší některé směny. Jestli se jedná o dočasný stav nebo nový trend, dopravci zatím netuší.

Že na úbytku cestujících nese vinu ekonomická krize, která zprostředkovaně dopadla na dopravce, potvrzují ekonomové. Pokud firma sníží výrobu ze tří směn na jednu až dvě, v autobuse, který jí vozí zaměstnance, musí přibýt volných sedadel.

Autobusový dopravce Jihotrans zjistil, že má méně zákazníků především na linkách ke strojírenským podnikům. „Jsou to směry Kaplice, Krumlov a tyto strojírenské firmy, které pracovaly pro automobilový průmysl,“ uvedl Robert Krigar z ČSAD Jihotrans.

Podobnou situaci ve svých dopravních prostředcích zjistil také českobudějovický dopravní podnik podrobně eviduje tržby. V lednu mu meziročně klesly tržby o více než 1,5 milionu. „Z vyjádření řidičů městské hromadné dopravy plyne, že lidí přepravovaných MHD v prvních dvou měsících tohoto roku bylo reálně méně,“ dodal k poklesu tržeb českobudějovický primátor Juraj Thoma.