Termín dostavby dálnice D8 ohrožuje zatím nevydané povolení

Ústí nad Labem – Po dálnici D8 se možná nebude jezdit ani na konci roku 2010, kdy má být podle současného plánu otevřena. K dobudování úseku přes České středohoří totiž chybí stavební povolení pro důležitý tunel u Prackovic na Litoměřicku. Podle radního pro dopravu Ústeckého kraje Jiřího Šulce se zřejmě dálnice nestihne postavit, nebude-li toto povolení vydáno do dvou měsíců. České středohoří je posledním místem mezi Prahou a Drážďany, kde dálnice chybí.

Podle ministra dopravy Petra Bendla není dostavba dálnice ohrožena finanční krizí. Peníze jsou údajně připravené v rozpočtu i ve fondech Evropské unie.

Dostavba dálnice D8 přes středohoří byla zahájena na podzim roku 2007. Na 16,4 kilometru dlouhém úseku budou stát tři mimoúrovňové křižovatky, dva tunely a 29 mostů. Náklady na výstavbu budou asi 11,7 miliardy korun. Stavba je rozdělena na etapy, stavební povolení chybí i pro několik dalších částí.

Problematická je především část vedoucí přes chráněnou krajinnou oblast České středohoří. Územní rozhodnutí pro tuto oblast by měl ještě prověřit Nejvyšší správní soud. Děti Země k němu totiž loni podaly druhou kasační stížnost, když Krajský soud v Ústí nad Labem zamítnul jejich žalobu proti územnímu rozhodnutí.

Loni v létě vznikla petice za urychlenou dostavbu úseku přes České středohoří. Podepsalo ji 151 zástupců obcí a téměř 7 500 obyvatel regionu. Vadí jim velký provoz na objízdných trasách.