Slovensko plánuje projekt širokorozchodné železnice do Ruska

Bratislava - Slovensko plánuje společnou výstavbu širokorozchodné železnice s Ruskem, Ukrajinou a Rakouskem. O myšlence se začalo hovořit loni v létě, letos v únoru informace potvrdil slovenský premiér Robert Fico a šéf ruských železnic Vladimir Jakunine. V červnu má být hotová studie o realizovatelnosti záměru širokorozchodné tratě, která by vedla z Ukrajiny přes Slovensko do Rakouska. Již nyní ale proti ní začala protestovat část slovenské opozice a také lidé z Čierné nad Tisou. Tam je dnes obrovské překladiště, kde přecházejí vlaky z širokorozchodných ukrajinských kolejí na slovenské koleje o obvyklém rozchodu 1 436 milimetrů, které je však částečně nevyužité. Obyvatelé Čierné jsou v něm z nemalé části zaměstnáni a bojí se, že po postavení trati do Vídně přijdou o práci.

Země se chystá do základního jmění vložit 1,5 milionu eur. Stejný podíl by měly vložit i další tři zúčastněné státy. Železnice má nakonec stát čtyři miliardy eur a dalších padesát milionů musí akcionáři vložit do nového logistického centra na Dunaji, kde se budou kontejnery z vlaků překládat na lodě. Slovenská vláda jmenovala také zvláštního zplnomocněnce, který bude mít na starosti spolupráci se zúčastněnými zeměmi.

První etapa dokumentu o realizovatelnosti záměru širokorozchodné tratě má být hotová v červnu. „Přes léto bychom měli rozhodnout o dalším kroku a tam by měl být vidět i první obraz efektivity a uskutečnitelnosti takového projektu,“ doplnil ministr dopravy Ľubomír Vážný.

Uvedený projekt by se měl financovat zejména ze soukromých a jiných zdrojů. V provozu by potom byla nová trať před rokem 2015.

Podle komentátora Hospodářských novin Ondřeje Soukupa je projekt nereálný. Podle jednoho projektu měla dokonce širokorozchodná železnice končit na severní Moravě. Po takové železnici není teď ani poptávka. Ruská železnice potřebuje investovat především do vlastní modernizace.

Přes nynější opatrnou podporu ale zatím není úplně jasné, zda slovenská vláda nakonec od projektu neustoupí. Za výstavbu širokorozchodné železnice již několikrát v Bratislavě lobboval ředitel ruské železniční společnosti RŽD. Někteří odborníci ale varují před tím, že plánovaná dráha může zcela vyklidit obrovské překladiště v Čierné nad Tisou, do kterého Slovensko v minulosti značně investovalo.