Vodrážka: Funkce je pro mě mravenčí práce uvnitř strany

Praha - Úvodních sto dnů v nové funkci má za sebou 1. místopředseda Občanské demokratické strany David Vodrážka. Mediálně nenápadný politik byl zvolen do funkce druhého muže ODS na prosincovém kongresu strany. Sedmatřicetiletý zastupitel hlavního města se krátce po svém zvolení neváhal pustit do kritiky vnitřní organizace strany i její prezentace navenek. Vyčítal jí tehdy zejména aroganci, nejednotnost a velké množství nesplnitelných slibů. Po třech měsících je podle Vodrážky situace s přičiněním většiny členů již nadějnější, což se promítá na sjednocených výstupech strany i vzrůstu volebních preferencí. Strana údajně přestala být zahleděná do vládnutí i předsednictví a začala účelněji komunikovat směrem dovnitř.

Důležitým klíčem k úspěchu je podle Vodrážky jednota ve vedení strany a následných výstupech. I k tomu prý 1. místopředseda určitým dílem přispěl vlastním přičiněním. „Pozici, do které jsem v prosinci nastupoval a za kterou si stále stojím, vnímám jako mravenčí práci uvnitř strany, nikoliv snahu mediálně vystupovat jako jakýsi stínový předseda. Já osobně objíždím jednotlivé kolegy, starosty, městská zastupitelstva, abych nasál atmosféru, která uvnitř strany všeobecně panuje,“ uvedl Vodrážka v pořadu Studio 6.

David Vodrážka:

„Svou roli v ODS beru jako práci pro stranu, nikoliv pro sebe.“

Před Vodrážkou dnes večer stojí důležitá úloha. Nechal totiž svolat pražský klub poslanců ODS na schůzi s celorepublikovou výkonnou radou. Hlavním tématem bude fungování sněmovního klubu. Právě jeho pražská část má totiž stále častěji výhrady k vládním návrhům zákona. „Jde o to, aby pražští poslanci, kteří jsou někdy možná až zbytečně vnímáni za jakési rebely, dokázali své názory otevřeně přednést před poslaneckým klubem, argumentovat a třeba přesvědčit ostatní, že mají pravdu,“ dodal Vodrážka. Osobně prý nemá problém se situací, kdy někdo nebude souhlasit s návrhem vlády, měl by však v takovém případě svůj postoj vysvětlit a navrhnout alternativu.