ČD se snaží zaplnit pendolino do Vídně, nabízejí zlevněnou jízdenku

Praha – Ve snaze zaplnit pendolina z Prahy do Vídně představily České dráhy novou jízdenku nazvanou ČD Tip, která umožní v dubnových nedělích cestovat z Prahy či Pardubic na šestihodinovou návštěvu Vídně a zpět za 19 eur. Nová jízdenka má řadu omezení – především platí pouze jeden den, musí být zakoupena na eshopu Českých drah a platí pouze na vlaky SC 15 (tam) a SC 16 (zpět). Jízdenka je přibližně o 140 korun dražší než Wien Spezial, která ale platí až z Brna a nezahrnuje rezervaci do pendolina, a stojí obdobně jako běžná eletronická jízdenka pro vlak z Prahy do Vídně, která je však pouze jednosměrná.

„Cena 19 euro je konečná nabídka včetně všech poplatků spojených se zpáteční cestou vlakem z Prahy nebo z Pardubic do Vídně,“ ubezpečil šéf marketingu ČD Aleš Ondrůj. „Naše nabídka má podobný charakter jako akční slevy u leteckých dopravců nebo u některých zahraničních železnic, například německých Deutsche Bahn. Jízdenky umožňují jednodenní cenově dostupný výlet do Vídně spojený například s návštěvou galerií nebo jiných památek,“ doplnil Ondrůj.

Jízdenky se budou prodávat pouze s týdenním předstihem a ČD jich nabídnou 120 na každou neděli. Přilákají-li dodatečné cestující, pomohou tikety ČD Tip zaplnit přibližně dva vozy druhé třídy, které bývají na lince do Vídně prázdnější. Dopravce avizoval, že v dalších měsících nabídne nové zlevněné jízdenky také do dalších měst.

České dráhy nedávno přiznaly, že jim pendolina prodělávají. Jedná se přitom o jediné vlaky, které provozují bez dotací od státu či krajů. U ostatních spojů jim bývá uhrazena tzv. prokázaná ztráta. Problematická je především linka z Prahy do Vídně. Na ní jezdí turisté především v létě o víkendech, jindy bývají vlaky prázdné. Pro jiné relace, například Praha – Brno je zase pendolino díky dvousetkorunovému příplatku příliš drahé v porovnání s autobusy i jinými vlaky. Příští rok proto zřejmě pendolina do Vídně jezdit přestanou.