Soud dvojici znovu uložil podmínku za pěstování konopí

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes uložil Mojmíru Miklicovi a Haně Tiché za pěstování 499 rostlin konopí, ze kterého se vyrábí marihuana, podmíněné tresty. Mojmíru Miklicovi podmíněný trest na rok a Haně Tiché rovněž podmínku na rok a čtyři měsíce. Soudy už dříve uložily dvojici vyšší podmíněné tresty, Ústavní soud však vloni v prosinci rozsudek zrušil a hradeckému soudu uložil věc znovu projednat.

Případ Miklici a Tiché se před soudy vleče už několik let. Okresní i krajský soud v Hradci Králové za pěstování marihuany Miklicovi napoprvé uložily dva roky vězení s odkladem na tři roky, Tichá dostala 2,5 roku se stejně dlouhou podmínkou. Nejvyšší soud však vrátil kauzu k novému projednání, hradecký soud následně doplnil dokazování a znovu uložil podmíněné tresty. Miklica dostal trest 1,5 roku a Tichá dva roky vězení s odkladem na 2,5 roku.

Mojmír Miklica:

„Když to máte k takovým účelům, že s tím krmíte králíky a děláte mastičky, tak to prostě není droga.“

Obžalovaní následně podali dovolání k Nejvyššímu soudu, který tresty potvrdil, poté podali stížnost k Ústavnímu soudu. ÚS zrušení rozsudku zdůvodnil tím, že soudy neshromáždily důkazy o tom, že obžalovaní konopí dále upravovali s cílem získat drogu. Tím argumentoval i Josef Šlerka, obhájce Hany Tiché. „Já bych to ilustroval na pohádce o Krtkových kalhotkách. Když si Krtek chtěl vyrobit kalhoty, tak musel nejprve vypěstovat len. Oni došli do té fáze lnu, ale ty kalhoty nevyrobili,“ řekl.

Hradecký soud měl původně případ projednávat už 26. února, kdy však k soudu přišla pouze Tichá, která kvůli nemoci omluvila Miklicu a požádala o odročení projednávání případu. Hana Tichá dnes prohlásila, že s Mojmírem Miklicou znovu podají dovolání k Nejvyššímu a stížnost k Ústavnímu soudu.