Vesecká: Žalovat Benešovou nebyl dobrý nápad

Praha - Žalovat stínovou ministryni spravedlnosti za ČSSD Marii Benešovou kvůli jejím výrokům o justiční mafii nebyl podle nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké dobrý nápad. Uvedla to v rozhovoru na serveru Aktuálně.cz s tím, že se však na soud obrátit musela, protože se jí slova Benešové velmi dotkla.

„Když se na to zpětně podívám, tak to nebyl dobrý nápad,“ řekla o žalobě Vesecká. Odůvodnila to zejména tím, že pro veřejnost nevystupuje u soudu jako soukromá osoba, ale jako nejvyšší státní zástupkyně. Zároveň přiznala, že bez projednávání pře by byla slova Benešové již možná zapomenuta: „Ten výrok o mafii se mě ale strašně dotknul - právě vzhledem k mé celoživotní praxi státního zástupce pro mě pojem mafie určitě není pojem kladný, je to pro mne zločinecká struktura.“

Stínová ministryně označila Veseckou a dalších šest justičních představitelů za justiční mafii, protože podle ní zasahovali do vyšetřování údajné korupční kauzy Jiřího Čunka. Představitelé justice na ni za to podali žalobu a požadovali omluvu. U prvoinstančního soudu většina z nich, včetně Vesecké, spor prohrála. Podle soudce středočeského soudu Vojtěcha Cepla mladšího totiž opravdu do Čunkova případu zasahovala. Jeho verdikt ale nedávno zrušil pražský vrchní soud a s odkazem na mnohočetná pochybení Ceplovi kauzu odebral.


Nejvyšší státní zástupkyně se v této souvislosti také pozastavila nad tím, že Strana zelených po zveřejnění usnesení odvolacího senátu již podruhé požadovala její odstoupení. Zelení svůj požadavek zdůvodnili neudržitelnými poměry v soustavě státního zastupitelství. „Absolutně nechápu postoj Strany zelených. Naposledy, když mě chtěli odvolávat, tak to bylo, protože soudce Cepl vynesl nějaký rozsudek, a teď mě chtějí odvolávat, protože ten rozsudek byl uznán nesmyslem,“ dodala Vesecká.

Kriticky se ve vztahu k Nejvyššímu státnímu zastupitelství ovšem vyjádřil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, ombudsman Otakar Motejl dokonce naznačil, že Vesecká by měla podle jeho názoru sama odejít z funkce nejvyšší státní zástupkyně.