Liberečtí chemici působí v zahraničních misích 10 let

Liberec - V Liberci dnes pokračovaly oslavy výročí vstupu ČR do Severoatlantické aliance. Posádka 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany (BRCHBO) si při slavnostním nástupu připomenula své desetileté působení v zahraničních misích. Právě v ochraně proti zbraním hromadného ničení hraje Česká republika v NATO vedoucí úlohu.

„Devátá rota chemické obrany, která byla vlastně první jednotkou v rámci Armády České republiky, která byla přidělena pod velení sil okamžité reakce“, zhodnotil začátek působení velitel 31. BRCHBO Miroslav Knopp.

Liberečtí chemici chránili před útoky zbraněmi hromadného ničení mj. olympijské hry v Aténách i summity NATO v Istanbulu a Rize. K jejich nejdůležitějším misím ale patřilo působení v Perském zálivu nebo naposledy v Afghánistánu.

„Jsou schopni zjistit přítomnost otravných látek, odebrat vzorky, danou situaci vyhodnotit a varovat a chránit vojáky, ve prospěch kterých působí,“ shrnula hlavní činnost chemiků mluvčí 31. BRCHBO Vlastimila Cyprisová.

Další mise čekají vojáky liberecké brigády opět v Afghánistánu a také v Kosovu v letech 2011 a 2012. Poté budou v oblasti ochrany před zbraněmi hromadného ničení spojencům dvakrát za sebou velet.