Policie vážila kamiony, žádný přestupek neodhalila

Praha – Policie dnes zastavovala a vážila kamiony cestující po rychlostní silnici R4. Strážce zákona zajímalo, jestli nákladní vozy nejezdí přetížené. Nakonec jich zvážili pět, všechny byly v normě. Policie se ale obává, že se jim nepodařilo přistihnout skutečné hříšníky, neboť se řidiči o měření navzájem informovali. Na jejich vážení navíc mají v celém regionu pouze jednu váhu.

Jenom pět kamionů zvážili policisté za dopoledne na R4 u Řitky. Zkontrolování jednoho vozidla jim totiž trvalo přibližně hodinu. Všechny dnes vážené kamiony byly v normě, podle statistik je přetíženo 3–5 procent, které za rok projedou Středočeským krajem.

Dopravní odborníci i sami policisté ovšem upozorňují na to, že statistiky nemusí být přesné. Řidiči totiž o kontrolách hmotnosti vědí předem a často se jim dokáží vyhnout. Zřejmě se ale počet příliš těžkých kamionů snižuje, a to díky vysokým pokutám.

„Dopravci si dávají více pozor na to, aby kamiony nepřetěžovali, protože sankce, které jim za to hrozí, jsou opravdu velké,“ uvedla mluvčí policie z Prahy-východ Štěpánka Zatloukalová.