Topolánek má prý důkazy o manipulaci prezidentské volby

Praha - Premiér Mirek Topolánek tvrdí, že má důkazy o manipulování loňské volby hlavy státu. Před shromážděnou Poslaneckou sněmovnou dnes prohlásil, že je s chutí předloží na jejím případném uzavřeném jednání. Premiér zopakoval svá starší slova, že „celou věc“ řídili a organizovali někdejší šéf české rozvědky Karel Randák a Petr Dimun, nyní odpovědný za marketing opoziční sociální demokracie. Prezident Václav Klaus se odmítl k okolnostem svého zvolení jakkoli vyjádřit. Sněmovna nakonec své jednání o kauze Dalík, kvůli které dnes opoziční poslanci vyzvali sněmovnu k apelu na Topolánkovu rezignaci, odročila na středu 25. března.

„Já doufám, že mi umožníte, pokud o to požádám, na uzavřeném jednání sněmovny předložit důkazy o tom, jakým způsobem byla manipulována prezidentská volba před rokem, jakým způsobem bylo porušeno ústavní právo, jakým způsobem pan Randák a pan Dimun celou tu věc řídili a organizovali. Důkazy rád předložím,“ prohlásil ve svém vystoupení před sněmovnou velmi důrazně premiér Mirek Topolánek.

Karel Randák pro ČT:

„Už jsem to opakoval několikrát, mně je přičítáno, že jsem tu kauzu organizoval. Jsem rád, že pan premiér mluví o manipulaci, protože já souhlasím s tím, že prezidentská volba byla manipulována, ovšem z úplně jiné strany než z mojí. Takže já svůj podíl na tom naprosto odmítám… Nevím, o jakých důkazech (Mirek Topolánek) mluví, jak byly získány, já si dokonce dokážu představit, že byly vyrobeny na zakázku. Samozřejmě pokud jde o důkazy, které byly získány v souladu s trestním řádem, nechť uzavřou poslanci jednání a nechť je tam předloží.“

Úvahy o manipulaci prezidentské volby, kterou loni nakonec vyhrál Václav Klaus, se vynořily po úniku záznamu schůzky v hotelu Savoy mezi prezidentovým kancléřem Jiřím Weiglem a lobbistou Miroslavem Šloufem (ČSSD). Kvůli úniku dostal tento měsíc pražský hotel od Úřadu pro ochranu osobních údajů pokutu ve výši 80 000 korun. Kvůli úniku záznamu byli v minulosti obviněni dva lidé, bývalý policista a pracovník rozvědky.

Opozice Topolánka na dnešním jednání „sprchovala“ kvůli Dalíkovi, k projednávání se vrátí 25. března

Mirek Topolánek:

„Proč se diví, že jsem se takzvaně přiznal? Já se řídím zásadou, že lhát se nemá. A za druhé, a to je podstatné, nic špatného a nemorálního jsem neudělal. A dokonce nic špatného ani nemorálního neudělal Marek Dalík.“

Opoziční poslanci se dnes pustili do premiéra Mirka Topolánka (ODS) kvůli jeho příteli Marku Dalíkovi a reportáži, kterou Česká televize natočila o kauze poslance Petra Wolfa. Předseda vlády prohlásil, že se v této věci nemá čeho bát a je to naopak ČSSD, která podle něho kauzu vyrobila, protlačila do médií a nyní se na jejím základě pokouší už popáté vyslovit koaliční vládě nedůvěru. Zástupci ČSSD v diskusi vytáhli všechny slovní zbraně, které proti vládní koalici používají.

„Opravdu nevím, proč zde před vámi něco tajit, když se tu nevyhrožovalo, nevydíralo, neuplácelo, nezasahovalo do nezávislosti médií,“ poznamenal premiér Topolánek. Dodal, že Dalíka požádal, aby Wolfovi pomohl s krizovou komunikací, protože sám poslanec, zvolený na kandidátce ČSSD, ale pomáhající od loňského roku vládě, nemá s „evidentní mediální štvanicí“ zkušenosti.

Sněmovna by podle opozice měla vyzvat premiéra k rezignaci

Opoziční poslanci navrhli sněmovně, aby kvůli Dalíkově kauze vyzvala Mirka Topolánka (ODS) k rezignaci na vládní funkci. S návrhy přišli dnes odpoledne poslanec ČSSD David Rath a předseda komunistických poslanců Pavel Kováčik. K hlasování o jejich návrzích se poslanci ale sejdou na žádost ČSSD až příští týden ve středu. Premiér totiž odpoledne kvůli nadcházejícímu summitu EU v Bruselu ve sněmovně chyběl a ODS hlasování i dalšímu jednání dolní komory zabránila.

Sněmovna by tak o premiérovi měla rozhodovat den poté, co se bude zabývat osudem celé vlády. V úterý má totiž na mimořádné schůzi, o kterou požádali sociální demokraté, hlasovat o nedůvěře Topolánkovu kabinetu.